Velnes za domačo zelenico: Zelena, gosta in brezhibna trata so sanje vsakega lastnika vrta

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
17.03.2021 04:00
Kaj ukreniti, ko je slabotna, redka in porjavela trava, preraščena z mahom in s plevelom, nič kaj prijetna na pogled?
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Septebmra sejemo trato. Če so na zelenici prazne zaplate, bo treba zemljo obdelati in zrahljati, nato pa izbrati ustrezno tratno mešanico za posamezno rastišče.
Shutterstock
Plevel lahko odstranite s strojem za prezračevanje oziroma vertikuliranje trate. Ta poleg zgornje plasti zelenice odstrani ostanke odmrle trate, mah in širokolistne trave. Dodatna prednost tega stroja je, da zrahlja zemljo in travnim koreninam dovede zrak. Prezračevanje izvedite vzdolžno in prečno.
Unicommerce
Oldfashion
Shutterstock

Če želimo lepo zelenico, je ključno, kako bomo zanjo poskrbeli na koncu zime, če seveda temperature to omogočajo. Že v marcu lahko za travo poskrbimo tako, da jo pograbimo in jo z grabljami na rahlo naluknjamo do pet centimetrov globoko. Po njej enakomerno porazdelimo kremenovo mivko v tanjšem sloju. Najbolje bo, če se tega opravila lotimo tik pred dežjem. Ni pa marec primeren mesec za bolj groba opravila na zelenici, kot je denimo prezračevanje trave. Tega se lotimo šele v aprilu, ko začne trava intenzivneje rasti.

Najprej morate odstraniti plevel, mah in druge ostanke, ki jih je za seboj pustila zima. 
Robert Bosch


Trata, ki je v precej dobri kondiciji, bo morda potrebovala zgolj zračenje, ki ga lahko opravite s posebnim strojem - prezračevalnikom trate.
Stihl

Začnite z gnojenjem

Poleg spomladanskega dodajanja mivke, ki bo dobro prezračila od zime zbita tla, je travo pred začetkom rasti dobro tudi pognojiti. Zavedajmo se, da je prav pomlad za našo zelenico najpomembnejši čas obnove. Spomladi trava najhitreje raste in zato potrebuje največ hranil in še kako prav ji bo prišel "velnes". Če je jeseni nismo gnojili, jo moramo pognojiti čim prej v marcu. Najboljša so gnojila, ki vsebujejo hitro in počasi delujoč dušik, fosfor, kalij in mikroelemente. Postopek lahko ponovite še v maju.

Oldfashion

Ni vsako seme za vsako trato

Če boste travo dosajevali, premislite, kakšna semena izbrati. Ni vsako seme primerno za vsako zelenico. Kakšno seme boste izbrali, je odvisno tudi od lege vaše zelenice in zakaj vam služi. Če je vaša trata prostor za igro, športne aktivnosti, zabave s prijatelji, se odločite za mešanico trpežnih sort. Če na zelenico le redko posije sonce, bodo najboljša semena za senčne lege ... Manjše zaplate zemlje na travniku pa boste obnovili s semeni za dosajevanje. Dosajevanja se lotite, ko bo zemlja dovolj topla in vlažna, saj bo takrat najhitreje rasla.

Setev trate
Shutterstock

Košnja enkrat na teden

Vzdrževana in lepa zelenica potrebuje tudi redno košnjo. Z njo boste poskrbeli za pravilno rast in razraščanje travnih bilk in korenin. Prav od tega opravila je tudi odvisno, kako bogata in zelena bo vaša trata. Velja nasvet, da naj bo pred prvo košnjo trava visoka od pet do šest centimetrov. Pri tem pazite, da trava med košnjo ne bo mokra. Trato je najbolj priporočljivo kositi enkrat tedensko, ko je rast pospešena, tudi dvakrat tedensko.

Shutterstock


Jasna Marin
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta