(VIDEO) Z izbranim pohištvom do oaze udobja na domačem vrtu

Jasna Marin Jasna Marin
04.04.2024 05:00

Je vaša terasa ali stanovanjski balkon opremljen z udobnim pohištvom? Potem boste zagotovo z veseljem izrabili vsak prost trenutek za druženje na prostem.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Harvey Norman

Kadar smo v hiši, največ prostega časa preživimo v dnevni sobi, zato nam bo čez poletje, ko vrt in hiša zamenjata vlogi, toliko prijetneje, če je zunanji prostor opremljen s pohištvom, ki po funkciji spominja na opremo v dnevnem prostoru.

Primož Splichal, strokovnjak za pohištvo
Harvey Norman


Seveda je pohištvo za zunaj drugačno od notranjega. Primož Splichal iz podjetja Harvey Norman poudarja, da mora biti trpežno in odporno proti vremenskim vplivom in UV-žarkom, obenem pa je bistveno, da je udobno, praktično in da ga lahko poljubno premeščamo ter ob koncu sezone morda celo zložimo tako, da zaseda čim manj prostora.
 

Katero vrtno pohištvo je trenutno najbolj trendovsko za sedenje in sproščeno druženje na pokritih terasah?

"V zadnjem času so izjemno priljubljeni modularni lounge seti, ki omogočajo prilagodljivo razporeditev in so izdelani iz visokokakovostnih materialov. Ti seti so zasnovani tako, da združujejo udobje iz notranjih prostorov s trpežnostjo, ki je potrebna za zunanjo uporabo, kar omogoča sproščeno druženje na svežem zraku in to v vsakem vremenu."
 

V videu strokovnjak za vrtno pohištvo Slaviša Maksimović iz podjetja Harvey Norman razkrije, katero vrtno pohištvo je najbolj trpežno:

Zadovoljstvo za mnoga leta

Kaj svetujete svojim sorodnikom in prijateljem, kadar izbirajo pohištvo za vrt ali teraso? Kako jih usmerjate, da izberejo nekaj, kar bodo radi uporabljali in bodo obenem zadovoljni z izdelki?

"Vselej svetujem izbiro pohištva, ki odraža osebni stil in je hkrati funkcionalno. Upoštevati je treba velikost prostora, material pohištva ter način vzdrževanja. Priporočam tudi, da dajo prednost kakovosti in trajnosti pred cenovno dostopnostjo, saj bo kakovostno vrtno pohištvo zagotavljalo zadovoljstvo in udobje skozi mnoga leta."

Skrbno izbrano vrtno pohištvo vam bo dolgo dobro služilo in ostalo lepo ter funkcionalno v vseh letnih časih.
Harvey Norman

Kako izbrati mizo in stole, če nameravamo v toplih mesecih redno obedovati na terasi?

"Za redne obroke na terasi je priporočljivo izbrati mizo s trpežno površino, ki je odporna proti vremenskim vplivom in zlahka prenese sončno svetlobo, dež in temperaturne spremembe. Stoli morajo biti udobni za daljše sedenje, priporočljivo je izbrati modele s snemljivimi blazinami za lažje vzdrževanje. Materiali, kot so aluminij, nerjavno jeklo in tikovina, so odlična izbira zaradi njihove vzdržljivosti in lahkotnosti čiščenja."

Raztegljiva miza, ob njej pa stoli, ki so dovolj lahki, da jih je mogoče enostavno premikati, hkrati pa dovolj trdni, da zagotavljajo stabilnost med sedenjem.
Harvey Norman

Tudi najboljše pohištvo potrebuje nego

Kateri material vrtnega pohištva se v praksi izkaže kot najtrpežnejši?

"Aluminij, tikovina in ratan so izjemno trpežni materiali za uporabo na prostem. Ti materiali so odporni proti vremenskim vplivom, UV-žarkom in vlago, zato so idealna izbira za dolgotrajno uporabo na vrtu in terasi."

Kako dolgo lahko pričakujemo, da bo pohištvo trajalo?

"Trajnost pohištva se razlikuje glede na material in način vzdrževanja. Poleg tega redno čiščenje in zaščita pred ekstremnimi vremenskimi razmerami podaljšujeta življenjsko dobo pohištva. Izkušnje kažejo, da lahko pohištvo iz tikovine in visokokakovostnega aluminija z ustreznim vzdrževanjem traja več desetletij. Leseno pohištvo je treba občasno zaščititi z nanosom zaščitnega olja, medtem ko je za aluminijasto in sintetično pohištvo včasih priporočljivo uporabiti poseben premaz za zaščito. Barva in material nogic v stiku s tlemi so še en pomemben dejavnik, ki vplivajo na dolgotrajnost."

Betonsko mizo in klop lepo dopolnijo stoli iz ratana.
Harvey Norman


Umik pred dežjem

Ob pogledu na mehke blazine in oblazinjenje na vrtnem pohištvu se pri marsikom pojavi vprašanje, ali jih je treba umikati pred dežjem.

"Mehke blazine in oblazinjenje na vrtnem pohištvu resnično dvignejo udobje na višjo raven, vendar moramo biti pozorni na njihovo vzdrževanje. V primeru dežja je bolje, da jih umaknete ali uporabite vodoodporne prevleke. Na trgu so sicer na voljo materiali, ki so odporni proti vodi in vremenskim vplivom, vendar za podaljšanje življenjske dobe blazin svetujem dodatno skrb. Bolje jih je umakniti, če vemo, da bo nevihta, kot da jih pustimo na dežju."

Kateri so najbolj priljubljeni dodatki k vrtnemu pohištvu, ki še dodatno izboljšajo udobje in estetski videz prostora?

"Med najbolj priljubljenimi dodatki k vrtnemu pohištvu, poleg zunanjih preprog, dekorativnih blazin in senčnikov, sodijo tudi zunanji žari. Ti ne samo, da izboljšajo funkcionalnost in estetiko zunanjega prostora, ampak tudi omogočajo pripravo okusnih obrokov v družbi družine in prijateljev. Zunanje svetilke in luči na solarni pogon prav tako prispevajo k prijetnemu vzdušju, saj ustvarjajo toplo in vabljivo okolje za večerne ure."

Letna kuhinja
Harvey Norman

Ob bazenu in na balkončku

Kakšno pohištvo je smiselno umestiti ob bazen?

"Za prostor okoli bazena je priporočljivo pohištvo iz materialov, kot sta aluminij ali posebno obdelan les, da je odporen proti vodi in kloru. Ležalniki in vodoodporne blazine so odlična izbira, saj nudijo udobje za sončenje ali sprostitev ob vodi."

Harvey Norman

Kaj pa na balkonu, kjer je malo prostora - kaj priporočate tam za udobje v dvoje?

"Za balkone z omejenim prostorom so idealne zložljive ali modularne rešitve, ki omogočajo večnamensko uporabo. Poudarek je na praktičnosti in maksimalni izrabi prostora. Idealne so na primer sklopne mize in stoli ali visoki barski stoli s tanko mizo, ki ne zavzamejo veliko prostora, hkrati pa zagotavljajo prijetno zatočišče za dva."
 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.