Vrtno pohištvo potrebuje nego in vzdrževanje. Ali pravilno skrbite zanj?

Jasna Marin Jasna Marin
13.07.2022 04:00

Da bi vrtno pohištvo dolga leta dobro služilo svojemu namenu in ohranilo lep videz, je treba paziti, da ne bo izpostavljeno mehanskim poškodbam, prav tako pa ga je treba ustrezno vzdrževati in negovati.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Royal Botania

Pri tem velja, da leseno pohištvo potrebuje drugačno vzdrževanje kot aluminijasto ali pleteno. Kje bo potrebna le vlažna krpa in kje zalivalna cev?

Aluminijasto vrtno pohištvo

Pohištvo iz aluminija enostavno umijemo s tekočo vodo pod močnim pritiskom in ga obrišemo z mehko vpojno krpo, v primeru madežev pa lahko na ogrodju kovinskega pohištva ali na mrežici iz PVC uporabimo univerzalno biološko razgradljivo čistilo za gospodinjstvo.

Royal Botania

Pleteno pohištvo

Z močnim vodnim curkom in mehko krtačo se lahko lotimo čiščenja pohištva iz umetnih pletiv, naravna pletiva, kot je ratan, pa čistimo z rahlo vlažno krpo.

Gervi

Leseno pohištvo

Leseno pohištvo redno čistimo z mlačno vodo in mehko gobo. Izpostavljenost vremenskim vplivom sčasoma povzroči površinsko sivo patino na lesu, ki jo lahko odstranimo z brušenjem ali rahlim krtačenjem, potem pa pohištvo ponovno naoljimo s posebnim oljem za nego pohištva, svetuje Lavrinova. Leseno pohištvo naoljimo enkrat letno, pri tem je najbolje uporabiti olje, kakršnega priporoča proizvajalec pohištva, in ob tem natančno upoštevajmo navodila na steklenicah z oljem.

Pri lesenem pohištvu treba posebno pozornost nameniti spojem in nogam lesenega pohištva; spoji in okovje naj bodo izdelani iz medenine ali drugega nerjavnega materiala, noge pa naj imajo na dnu, kjer se stikajo s tlemi, plastične drsnike, ki les zaščitijo pred morebitnimi mehanskimi poškodbami in neposrednim stikom z vlažno podlago.

Profimedia

Mehkoba in nežnost

Da nam v primeru dolgotrajnega sedenja na prostem vrtno pohištvo ne bi ožulilo zadnje plati, bo najbolje, če izberemo takšno, ki je ustrezno obdelano in mehko obloženo. Pri izdelkih z vpetimi mrežicami iz PVC morajo biti mrežice v ogrodje sedežnega in hrbtnega dela vpete tako, da zagotavljajo udobno sedenje izključno na mrežici, ki se ergonomsko poda obliki telesa, to pomeni, da ogrodja in povezovalnih prečk med sedenjem nikakor ne smemo čutiti. Kadar so polnila iz lesa, kovinskih letvic ali aluminijaste perforirane pločevine, in tudi, kadar se odločimo za nakup pletenega vrtnega pohištva, se vsekakor priporoča uporaba oblazinjenja.

Lesnina

Najbolje pod streho

Blazine so lahko prevlečene z vodo neprepustno tkanino (denimo iz poliakrila ali poliestra) ali iz naravnega materiala, kot je bombaž. Slednji sicer prepušča vodo, vendar je prijeten na otip in diha. Ne glede na to, iz katerega materiala je oblazinjenje, bo zanj najbolje, da je na varnem pred vlago. Vrtno pohištvo z blazinami naj bo torej postavljeno pod streho, če pa nimamo ustreznega nadstreška, blazine zvečer in pred dežjem pospravimo v suh prostor. Če na oblazinjeno vrtno sedežno pohištvo sedamo mokri, nanj obvezno razgrnimo brisačo. Oblazinjenje se bo prej ko slej tudi umazalo, zato izberimo takšno, ki ga lahko peremo (ročno ali strojno), in ga potem brez močnega ožemanja in zvijanja posušimo na vetru v polsenčnem predelu vrta, da ohrani barvo in obliko.

Royal Botania
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta