Zakaj goji jagode ponekod slabo rodijo?

Jasna Marin Jasna Marin
12.09.2021 04:00
Nekateri vrtičkarji se pritožujejo, da goji jagode že dolgo rastejo na vrtu, a preprosto ne rodijo. Kaj je razlog?
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Pri izbiri sadik goji jagod je potrebna previdnost. Velika večina ljudi je prva leta, odkar je ta rastlina postala priljubljena tudi pri nas, na vrtove sadila navadno kustovnico, ki bujno raste, pozno cveti in ne rodi nič ali zelo malo. Ta rastlina je precej invazivna, če jo režete, bo postala še bolj bujna, a plodov na njej preprosto ne bo.

Izberite prave sadike

Prava goji jagoda oziroma izbor vas ne bo pustil na cedilu. Obstaja več sort, ki so pri nas preizkušene. Za vrtičkarje sta zelo primerni sorti No1, ki je še do nedavnega veljala za najslajšo, in Amber Sweet.

Plodovi goji jagode zadovoljijo vsak okus, ker nimajo grenkobe. Rastlino je treba spomladi pognojiti, ker rodi tri mesece. Tudi rez je potreben, to opravite februarja, da spodbudite rast novih odganjkov, goji namreč rodi na enoletnem poganjku.

Shutterstock

Jeseni sajenje

Septembra in oktobra lahko na vrt sadite goji jagode. "Sadijo se v sadilne jame 40 x 40 cm, razdalja med sadikami naj bo 1-1,2 m, medvrstna razdalja 2-2,5 m," svetujejo v podjetju Fajn Tim. "Za razliko od navadnih goji jagod, ki po navadi zelo bujno rastejo, pozno cvetijo in ne rodijo skoraj nič, velja nasprotno za vse žlahtne sorte goji jagod, da rodijo od konca julija do prvih zmrzali. Da bo rodnost dobra, jih je treba gnojiti takoj ob sajenju, prav tako jih vsako leto dognojujemo z organskimi gnojili," razlagajo sogovorniki. Goji jagode dobro prenašajo naše podnebje in nimajo izrazitih škodljivcev, razen pojava sive plesni ob zelo neugodnih vremenskih razmerah. "Sadike sajene v polsenčnih in zavetnih legah so manj občutljive na pojav plesni. Priporočljivo je foliarno gnojenje z aminokislinami ali kakšnim drugim pripravkom za krepitev rastlin. Najbolj primerna in enostavna je vzgoja v grm z vsakoletno februarsko zimsko rezjo," še svetujejo pri Fajn Timu.

Shutterstock
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta