Zdaj potrebuje oskrbo živa meja iz teh rastlin

J. M.
28.07.2023 07:35

Konec julija obrezujemo žive meje, ki potrebujejo rez le enkrat letno. Takšne so žive meje iz češmina, gabra in bukve. Poleg rezi potrebuje živa meja v tem obdobju tudi ustrezno hranilo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Žive meje iz češmina, gabra in bukve so privlačen okras vrta, saj zagotavljajo zasebnost, vabijo ptice in druge živali ter prispevajo k boljšemu zraku. Da bi žive meje ostale bujne in zdrave, je pomembno, da jih pravilno obrezujete in negujete. Prav za žive meje iz naštetih rastlin je značilno, da je obrezovanje najbolje opraviti konec julija, ko rastline zaključijo glavno fazo rasti.

Živa meja iz češmina
Shutterstock

Pravi dan za obrezovanje

Izogibajte se obrezovanju v previsokih temperaturah in močnem soncu, saj lahko to povzroči ožig občutljivih mladih poganjkov. Najprimernejše za obrezovanje žive meje je oblačno vreme. Takrat so rastline manj izpostavljene neposrednemu sončnemu obsevanju, kar zmanjšuje tveganje za izsušitev in odmiranje na mestih rezanja. Prav tako je pri oblačnem vremenu bolj prijetno delati na vrtu, saj ni potrebe po pretiranem zaščitnem oblačenju in izpostavljenosti sončnim žarkom.

Rez češmina
Shutterstock

Ravno obrezovanje žive meje

Za dosego ravne oblike žive meje si izberite referenčno točko, kot je robnik trate ali razpete vrvico, ki vam bo pomagala obdržati linijo rezanja vzporedno z živo mejo. Pri obrezovanju pazite, da držite rezalnik za živo mejo vodoravno, saj boste tako dosegli enakomerno obliko. Občasno se umaknite od žive meje in preverite, kako izgleda od daleč, da zagotovite, da obrezujete v ravni črti.

Shutterstock

Obrezovanje v obliki trapeza

Da preprečite ogolitev spodnjih vej, obrežite živo mejo v obliki trapeza - spodaj širše, zgoraj ožje. Tako bo spodnji del žive meje prejel dovolj svetlobe, saj bo zgornji del senčil spodnjega. Pomembno je, da ne dovolite, da je živa meja spodaj ozka, zgoraj pa širša, saj bi to lahko negativno vplivalo na celotno rastlino.

Shutterstock

Gnojenje

Zelene žive meje, ki že več let obkrožajo parcelo, je koristno poleti pognojiti z magnezijevim gnojilom, saj bo to pripomoglo k ohranjanju intenzivne barve listja. Gnojilo potrosite na tla ob oblačnem vremenu in ga vdelajte v prst z grabljami, da bo enakomerno razporejeno, nato pa tla temeljito zalijte. Po zalivanju se bodo hranila hitreje absorbirajo v korenine rastlin.

Redno obrezovanje in skrb za živo mejo bosta vašemu zelenemu prostoru ali parceli prinesla čudovit in urejen videz ter vam omogočila uživanje v zasebnosti vašega vrta.

Shutterstock
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta