Zdaj sadimo maline, jagode, borovnice, da bo sadni vrt bogat s plodovi

08.04.2023 03:00

Aprilsko vreme je že dovolj toplo za sajenje na sadnem vrtu, poleg tega nam bodo aprilske plohe pomagale tudi pri zalivanju. Kaj vse je treba spomladi postoriti na sadnem vrtu?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Sadnemu drevju, ki že dalj časa raste na vrtu ali v sadovnjaku, uredimo kolobar - prekopljemo tla, populimo travo in poglobljen kolobar prekrijemo s kompostom ali drugo organsko zastirko.

Shutterstock
Shutterstock

​Jagode na gomile

Na grede v bližino čebule ali česna zasajamo sadike jagod. Vsako tretje leto jih sadimo na novo rastišče, na gredo, kjer jagode prej še niso rasle. Najustreznejša za jagode so sončna in topla lega ter peščena ali ilovnata tla, ki morajo biti dobro odcedna. Gredo lahko pred sajenjem pognojimo s preperelim gnojem, sadike pa posadimo na razdalji 45 centimetrov, sadilne vrste naj bodo nekoliko privzdignjene (gomile), da bo deževnica bolje odtekala. Če so jagode čez noč zaščitene z vrtno kopreno, bodo prej zacvetele in obrodile bolj zgodaj. Pomembno je, da cvetoče jagode čez dan odkrijemo in jih prezračimo, saj jim bo svež zrak koristil, poleg tega jih bodo žuželke mnogo lažje oprašile.

Shutterstock

​Maline, robide, borovnice

Začetek meseca je primeren za sajenje grmastega jagodičja. Maline in robide sadimo v bogata, humozna tla in na sončno lego, pri tem je dobro vedeti še to, da malinam dobro dene, če so delno zaščitene pred poletno pripeko.
Ribez in kosmulja potrebujeta rahlo kiselkasto in prav tako sončno rastišče, borovnice bodo najbolje uspevale v rahli in kisli ter dobro odcedni prsti.

Ameriška borovnica potrebuje za rast kisla tla, medtem ko sibirska borovnica uspeva v navadni vrtni zemlji. Aronija je glede zemlje precej nezahtevna, najbolje pa uspeva v bolj vlažnih odcednih tleh na sončni do polsenčni legi.

Shutterstock


 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta