Akcija Šolar na smuči: Jure Košir je obiskal otroke na Mariborskem Pohorju

Barbara Bradač Barbara Bradač
24.01.2019 16:21

Otroci iz severovzhodne Slovenije so na Mariborskem Pohorju preizkušali svoje spretnosti na smučkah.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nekdanji vrhunski smučar Jure Košir še danes navdihuje mlade. 
Sašo Bizjak

Smučanje je pregovorno slovenski šport, a zabava na belih strminah mnogim otrokom ni dosegljiva. Da bi to spremenili in čim večjemu številu otrok omogočili smučarsko izkušnjo, letos že peto leto zapored z akcijo Šolar na smuči skrbi cela koalicija športnih organizacij.
Otroci smučajo na Krvavcu, Rogli, Mariborskem Pohorju in Cerknem. Štirje smučarski centri so tako v petih dneh, od 20. do 25. januarja, gostili nekaj več kot 2500 učencev iz več kot 50 osnovnih šol. Na Bellevueju smo obiskali male smučarje na otroškem poligonu: ta teden bo na Mariborskem Pohorju smučalo 520 otrok iz 16 osnovnih šol iz severovzhodne Slovenije.

Najtežje se je ustaviti.
Sašo Bizjak

Najtežji je plug

"Odlično je, da smučamo, ker nimamo pouka. Na snegu pa se lahko zabavamo," je povedal Gal iz OŠ Selnica pri Celju. Iz iste šole je prvič na smuči stopila Kaja, ki je priznala, da jo je bilo na začetku kar malo strah: "Čuden je bil občutek, ampak zdaj je že bolje, ko sem se nekajkrat peljala. Najtežji je pa plug." Gašperja iz OŠ Ivanjkovci, ki sicer še ne smuča dolgo, ni prav nič zeblo: "Najboljše je, da sem lahko na snegu, ker pri nas ga ni veliko." Maša iz OŠ Cirkovce, ki sicer smuča že dalj časa, prizna, da še kdaj pa kdaj pade. "Smučanje je res fajn, veliko se naučiš."

Sašo Bizjak

Smučanje kot del obveznega izobraževanja

Smučanje je zagotovo eden od najbolj prepoznavnih slovenskih nacionalnih športov, zato ne čudi, da je ambasador te akcije nekdanji vrhunski tekmovalec Jure Košir, ki je tudi obiskal otroke na Mariborskem Pohorju. "Ciljamo predvsem na otroke, ki še niso bili na snegu, ki ne znajo smučati - in veseli smo, da smo naredili s toliko otroki prve smučarske korake. ​ Alpsko smučanje ima bogato in dolgo zgodovino v Sloveniji, zato moramo izobraževati otroke tudi na tem področju. Tako kot je nujno, da otroke naučimo plavati, je fino, da jih naučimo vsaj osnov smučanja. In v Sloveniji se moramo odločiti, ali spadamo v skupino alpskih držav. Menim, da bi smučanje morali vključiti v del obveznega izobraževalnega procesa," je povedal Jure Košir in še pojasnil, da vsako leto s pomočjo partnerjev (država pri tem ne pomaga) zberejo denar, da otrokom omogočijo lep dan na smučišču.

Akcija Šolar na smuči mnogim otrokom ponudi prvo smučarsko izkušnjo.
Sašo Bizjak

Pravila so pomembna

V petih letih je s pomočjo akcije, katere pobudnik in nosilec je Smučarski center Krvavec, smučalo že 10 tisoč otrok. Vsako leto pa se akciji pridružijo tudi policisti. "Otroke učimo pravil obnašanja na smučišču, pravil FIS, spoštovanja javnega reda, upoštevanja oznak na smučišču, predvsem pa je pomembno, da znajo prilagoditi hitrost svoje vožnje razmeram na smučišču in svojim sposobnostim," je pojasnil Ivica Bek, policijski inšpektor Policijske uprave Maribor, kjer so lani so na smučiščih obravnavali osem nesreč s hudo telesno poškodbo, letos do zdaj eno.

Sašo Bizjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta