Andragoški zavod Maribor: Že vpisi v brezplačne programe za odrasle

Tatjana Vrbnjak Tatjana Vrbnjak
08.01.2022 02:00

Mariborska občina bo letos za vseživljenjsko učenje občanov namenila 71.596 evrov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Programi so namenjeni odraslim, seniorjem, mladim brezposelnim diplomantom in staršem otrok, ki obiskujejo prve tri razrede osnovne šole.

Andrej Petelinšek

Že tretje leto zapored se bo lahko okoli 400 Mariborčanov udeležilo različnih brezplačnih programov in tečajev, ki jih v skladu z zakonom o izobraževanju odraslih v sklopu vseživljenjskega učenja financira mariborska občina, izvajajo pa se na Andragoškem zavodu Maribor. "Vpise smo pričeli za računalniške in jezikovne tečaje ter za delavnice o zdravem načinu življenja. Z zapolnitvijo mest pričenjamo izvedbo, predvidoma konec januarja," pravi direktorica Andragoškega zavoda Maribor Irena Urankar.

Mariborska občina bo letos za vseživljenjsko učenje občanov namenila 71.596 evrov, od tega je dobrih 32 tisoč evrov namenjenih za program splošnega izobraževanja za odrasle, dobrih 16 tisoč evrov za izvajanje osnovne šole za odrasle, dobrih 22 tisoč evrov pa za usposabljanja in izobraževanja za potrebe dela. Namenjeni so odraslim, seniorjem, mladim brezposelnim diplomantom in staršem otrok, ki obiskujejo prve tri razrede osnovne šole. Eni programi so torej namenjeni prav določeni skupini odraslih; na primer v program Beremo in pišemo skupaj se lahko vključijo manj izobraženi starši, ki imajo otroka v prvem triletju devetletke in bi mu radi pomagali pri šolskem delu, pa ne vedo, kako, v program E-Frepy za digitalno pomoč pri učenju manj izobraženi starši otrok z učnimi težavami in otroci, v program E-Rom pa Romi ...

Andragoški zavod Maribor

Igor Napast

Drugi programi so namenjeni vsem odraslim, denimo tematske delavnice (zeliščarska, bralna, likovna itd., skupno jih bo deset), te se bodo izvajale v obliki študijskih krožkov in neformalnega učenja, delavnice o zdravem načinu življenja in programi za dvig kvalitete življenja, jezikovni in računalniški tečaji, tudi posebej za starejše. Tretji programi pa so namenjeni odraslim za potrebe trga dela, denimo program Odprtih oči na trg dela je namenjen za mlade diplomante za lažji vstop na trg dela. Informacije o brezplačnih programih za odrasle dajejo na Andragoškem zavodu Maribor - Ljudski univerzi.

"Večina programov je prilagojena covid razmeram, tako da se lahko izpeljejo tudi v virtualnem okolju. Udeleženci so v zadnjih dveh letih v zaključnih anketah izrazili visoko stopnjo zadovoljstva z izvedbo programov," še pravi Irena Urankar.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta