Arsenovič bi imel kar štiri podžupane

Aljoša Peršak Aljoša Peršak
31.01.2019 20:20

Kaj razkriva osnutek koalicijske pogodbe: programske naloge so opredeljene dokaj ohlapno, koalicijski partnerji se bodo morali izogibati javni kritiki, za željo župana Arsenoviča po štirih podžupanih pa bo treba spremeniti statut občine.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Saša Arsenovič
Igor Napast

Potem ko je novoizvoljeni župan Saša Arsenovič v hotelu Maribor 13. decembra lani s potencialnimi koalicijskimi partnerji podpisal pismo o nameri sodelovanja Vsi za Maribor za vse, so pogovori o oblikovanju končnega sporazuma za nekaj tednov zamrli. Do pred dnevi, ko je Arsenovič predstavnikom SMC, Liste kolesarjev in pešcev, Liste Lidije Divjak Mirnik - LPR, Socialnih demokratov, Levice, Gasilcev Maribora - neodvisne liste, Desusa, Liste Melite Petelin, NSi, Liste mladih. Povezujemo in Stranke mladih - Zeleni Evrope, ki imajo skupaj z listo Arsenovič za Maribor v 45-članskem mestnem svetu 29 sedežev, izročil Koalicijski sporazum o sodelovanju Za Maribor prihodnosti.
V omenjenih strankah in listah so po preučitvi sporazuma Arsenoviču posredovali svoje pripombe in predloge, podpis koalicijske pogodbe pa je predviden takoj, ko bo usklajena. Kdaj bo to, še ni znano, je pa v osnutku predviden datum 6. februar.

Kako do razvojnega preboja

In kaj je zapisano v koalicijskem sporazumu, ki vsebuje 24 členov na sedmih straneh? Najpomembnejši del, programske naloge koalicije za obdobje 2018-2022, je opredeljen dokaj ohlapno. "Podpisnice dogovora se strinjamo, da Mestna občina Maribor potrebuje razvojni preboj, ki ga lahko skupaj dosežemo le z bolj strokovnim, transparentnim in demokratičnim načrtovanjem, soodločanjem in vodenjem. Osnovni cilj skupnega delovanja je dvig kakovosti življenja občank in občanov ob upoštevanju socialnih, okoljskih, družbenih, ekonomskih in kulturnih dejavnikov," lahko preberemo v osnutku koalicijske pogodbe.

Želja je trdna in enotna koalicija

Koalicija naj bi vsako leto mandata navedene programske naloge konkretizirala v nabor ukrepov, dejavnosti in projektov - za leto 2019 naj bi načrt realizacije uskladili do 28. februarja. Za pripravo letnega načrta bo odgovorna koordinacija koalicije, ki naj bi jo vodil župan Arsenovič. Koalicijski sporazum predvideva tudi disciplino političnih partnerjev. ​Mestni svetnik koalicije bo tako lahko glasoval drugače od koalicijsko usklajenega predloga, "a mora o tem pred sejo obvestiti vodjo svetniške skupine. Ta o tem nemudoma obvesti vodje drugih koalicijskih svetniških skupin." Za koalicijske partnerje pa se predvideva, da se bodo izogibali "javnim nasprotovanjem dogovorjeni koalicijski politiki in njenim ukrepom". V kabinetu župana so poudarili, da so ta člen zapisali, ker je njihova želja "trdna in enotna koalicija".

Prosti podžupanski mesti za ženski

Župan Arsenovič od potencialnih koalicijskih partnerjev pričakuje tudi, da bodo soglašali s predlogom o štirih podžupanih; za področja urbanizma (tega že zaseda Gregor Reichenberg), prometa (je že bil imenovan Samo Peter Medved), izobraževanja in družbenih zadev (ta položaja sta še prosta). Bo pa za uresničitev te želje župana moral mestni svet spremeniti statut mariborske občine, ki trenutno dovoljuje imenovanje največ treh podžupanov. Za to bodo potrebovali dvotretjinsko večino vseh glasov mestnega sveta, kar pomeni vsaj en nekoalicijski glas. Mimogrede, štiri podžupane ima ljubljanski župan Zoran Janković, toda vrednost proračuna občine Ljubljana za leto 2019 je več kot 400 milijonov evrov, medtem ko bo v Mariboru letošnji proračun najbrž nekaj več kot 100 milijonov evrov.

Župan Saša Arsenovič od potencialnih koalicijskih partnerjev pričakuje, da bodo soglašali s predlogom o štirih podžupanih.
Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta