Arsenovič ustanavlja občinsko glasilo

Igor Selan Igor Selan
28.08.2019 16:55
Mariborska občina bo v prihodnjih mesecih pričela izdajati brezplačnik Časopis. Društvo novinarjev in kritična javnost opozarjajo na možne zlorabe.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mnogi župani, ki jim ni ustrezalo medijsko zrcalo, so ustanovili svoja glasila.
Andrej Petelinšek
"Mestna občina Maribor je ena izmed občin, ki še nima lastnega časopisa, s katerim bi občane in ostalo javnost obveščala o svojem delu in delu proračunskih uporabnikov. Veliko občin že leta izdaja svoj časopis (Ljubljana, Murska Sobota, Koper, Kranj, Postojna ...). Časopis je namenjen obveščanju občanov o aktualnem dogajanju in projektih, življenju in delu v Mestni občini Maribor ter izmenjavi mnenj, lahko pa obravnava tudi širšo problematiko. Cilj časopisa je objavljanje celovitih in objektivnih informacij ter mnenj o vseh področjih življenja in dela v občini,"

"Neodvisen uredniški odbor"

"Po informacijah, s katerimi razpolagamo, bo novi občinski časopis v Mariboru domala v celoti pod nadzorom župana, ki bo predlagal odgovornega urednika, potrjeval uredniško zasnovo časopisa in sklepal pogodbe z zunanjimi izvajalci. Te pristojnosti z neodvisnim novinarstvom seveda nimajo nič skupnega, krepijo pa tveganja, da se bo tudi ta časopis sprevrgel v eno od županskih oziroma občinskih trobil."
Boris Vezjak
"Arsenovičev odlok predvideva grobe posege v uredniško delo ter vlogo novinarjev in urednikov neposredno spreminja v županovi ekipi podrejeno osebo, ki jo lahko po lastni presoji s pomočjo mestnega sveta nastavlja in odstavlja, če z njo ni zadovoljen. To je skregano z osnovnimi postulati novinarske avtonomije. Podobno sporen in tudi centralizirano voden se zdi tudi tako imenovani outsourcing pri najemu zunanjih sodelavcev in izvajalcev. Zato lahko zgolj izrazim upanje, da novi župan ne bo zbolel za boleznimi svojih predhodnikov, ki so v veliki ihti, ker jim ni ustrezalo medijsko zrcalo, pomerjali samo še svoja, dokler na volitvah ali ulicah zrcalo ni dokončno počilo."

Nelojalna konkurenca in zlorabe za potrebe županov

"Problematična so vsaj z dveh vidikov. Prvič, ker gre za nelojalno konkurenco medijem na posameznih območjih, ki je financirana z javnim denarjem, kar je po našem mnenju nedovoljena državna oziroma občinska pomoč. In drugič, ker so prevečkrat zlorabljena za propagandne namene, še posebno v času pred lokalnimi volitvami. Pri tem gre za sume kršitev zakonodaje in pravil o financiranju volilne kampanje, ki bi jih moralo preiskati računsko sodišče."
"Še več, politizacijo medijev s pomočjo zakonov omejujejo. Kot sem opozarjal že v času, ko sta občino vodila Kangler in Fištravec, izdajanje medijev ni in ne more biti na seznamu osnovnih ciljev v delovanju občine. Prepričan sem tudi, da ni naloga županov, da se ukvarjajo z njihovim urednikovanjem - ne svojih in ne tujih. Toda mediji so največkrat politikova obsesija in po njihovi presoji zmagovito orodje, zato vedno znova podležejo skušnjavi, kako si z lepotičenjem svoje podobe v lastnem mediju, če v drugem to ni mogoče, utreti pot do popularnosti in novega mandata. Vse dosedanje prakse so pokazale, da se podobni poskusi, ki jih sicer zakon tolerira, na koncu izkažejo za takšna ali drugačna občinska trobila, namenjena promociji župana in njegove ekipe."

Koalicija načeloma za, opozicija proti

Saše Arsenoviča
"V Listi mladih - povezujemo menimo, da občini primanjkuje stik z občani, želimo si, da bi bila zraven tudi digitalna verzija. Bomo pa predlagali, da se med prvo in drugo obravnavo odloka v mestnem svetu razpiše natečaj za novo ime, saj ime Časopis ni najbolj posrečeno. Nekako tako, kot se je iskalo ime za električni avtobus Maister,"
Matic Matjašič
Vlado Šega
"Če ne bo služil zgolj kot EPP, ampak obveščanju občanov, je to lahko pozitivno." Matjašič je ob tem prepričan tudi, da je objektivnost občinskega glasila mogoče zagotoviti: "KPK je glede tega izdala priporočila. Če je volja, je to mogoče urediti."
Vladimira Cokoja
"Osebno temu nisem naklonjena, občina ima spletno stran, ne vem, zakaj je potreben še časopis. Ob tem morajo biti postavke v proračunu definirane, obrazložene in namen jasen. Iz EU-projektov se tak časopis definitivno ne more financirati."
Saša Pelko
"Moram priznati, da za to namero sploh nisem vedel, z nami o tem ni govoril nihče. Prepričan sem, da v Mariboru potrebujemo marsikaj drugega bolj kot pa še en časopis. Poleg tega bo to, kot kaže, političen medij, financiran iz proračuna."
Franc Kangler
"Verjetno se Arsenovič preveč druži z ljubljanskim kolegom in mu je malo naškodilo. Je pa to tipično za stare komunistične čase, ko je časopis obvladovala partija."
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta