Auer ostro proti prodaji Farmadenta, zakaj si je Arsenovič premislil?

Igor Selan
20.11.2020 14:37
Zakaj Maribor prodaja farmacevtsko zlato kuro, se sprašujejo v Listi za pravičnost in razvoj. Namesto privatizacije bo poslanka LMŠ Lidija Divjak Mirnik vladi predlagala prenos občinskega veletrgovca z zdravili pod okrilje SDH.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Stojan Auer in Primož Juhart

Andrej Petelinšek
Mestna svetnika LPR Stojan Auer in Primož Juhart župana Arsenoviča pozivata, naj gradivo umakne z dnevnega reda seje mestnega sveta. Foto: Andrej PETELINŠEK
Andrej Petelinšek

Mariborski mestni svetniki bodo v ponedeljek ponovno odločali o rebalansu proračuna, s katerim si želi župan Saša Arsenovič zagotoviti 50 tisoč evrov za svetovanje pri izvedbi postopka prodaje občinskega veletrgovca z zdravili Farmadenta. Isto točko so svetniki na mizah imeli že na oktobrski seji, a so jo na predlog koalicijske Liste za pravičnost in razvoj (LPR) Stojana Auerja umaknili z dnevnega reda seje.

"Za nakup Farmadenta smo dobili dva izkazana interesa in še nekatera druga povpraševanja. Kot dobri gospodarji moramo preveriti situacijo na trgu, kar pa še ne prejudicira prodaje. Je pa možno, da bomo dobili dobro ponudbo, o kateri se bomo lahko začeli pogovarjati," je ponoven predlog o tej točki utemeljil Arsenovič.

Zakaj si je župan premislil?

Kot je znano, prodajo Farmadenta občini do konca leta 2021 narekuje novi zakon o lekarniški dejavnosti, ki prepoveduje vertikalne povezave v lekarništvu. Povedano enostavneje, lokalnim skupnostim, ki imajo v lasti že lekarne, prepoveduje hkrati tudi lastništvo trgovca z zdravili.

Saša Arsenovič in Stojan Auer 
Igor Napast

​Župan Arsenovič je sicer še do nedavnega vztrajal pri drugačnem razumevanju zakona, po katerem občina Farmadenta ni obvezana prodati, saj naj bi s tem, ko je njegovo lastništvo iz Lekarn Maribor prenesla na občino, prekinila vertikalno povezavo. Zato smo nanj že oktobra naslovili vprašanja, kakšni razlogi so ga vodili k spremembi mnenja, a odgovora nismo dobili.

Kakšna jajca nosi podjetje?

So pa zaradi nasprotovanja prodaji tiskovno konferenco sklicali v LPR in župana pozvali, da gradivo umakne s seje mestnega sveta. "Farmadent skupaj s hčerinskim GoPharmom letno ustvari več kot 100 milijonov evrov prometa in krepko čez milijon čistega dobička, ki se vsako leto steka v mariborski in proračune ostalih občin solastnic. Po besedah župana naj bi bil razlog za privatizacijo ta, da konkurenca Farmadent ovira pri nabavah. Na vprašanje LPR upravi podjetja in županu Arsenoviču, katere ukrepe je družba zaradi tega sprožila zoper konkurenco, uradnega odgovora nismo dobili. Neuradno pa naj bi uprava družbe prijavo na Agencijo za varstvo konkurence naslovila šele pred dnevi, po zastavljenih vprašanjih LPR. To lahko pomeni, da uprava in župan Arsenovič kot predstavnik lastnika, nista storila ničesar za zaščito poslovnih interesov družbe, preden je bil oblikovan predlog za njeno privatizacijo," pravi Auer.

Svetnika LPR Primoža Juharta pa so zmotile tudi navedbe župana, da Farmadent ni več podjetje, ki bi nosilo zlata jajca: "Mi menimo, da bi moralo nesti celo diamantna. Ukvarja se namreč s farmacijo in logistiko, dvema trenutno najbolj propulzivnima panogama v svetu." Ob tem se Juhart tudi vprašuje, kako je mogoče, da Farmadent, specializiran za nabavo zdravil in zdravstvenih pripomočkov, v prvem valu covid krize ni sodeloval pri niti enem samem državnem poslu nabav zaščitne opreme. "Tudi odgovora na to vprašanje nismo dobili, trdijo namreč, da gre za poslovno skrivnost. A glede na javno dostopne podatke družba ni pridobila niti enega posla, kar pomeni velik vprašaj tako za družbo, kot za njen nadzorni svet. V kolikor bi namreč pridobili posle, skupaj jih je bilo na voljo za več kot 100 milijonov evrov, bi to pomenilo znaten zalogaj za občinski proračun," je poudaril Juhart.

Farmadent
Saso Bizjak

Bi SDH lastništvo sploh zanimalo?

V LPR zaradi vsega naštetega napovedujejo, da se bo z vprašanjem prodaje Farmadenta ukvarjala tudi vlada in ministrstvo za gospodarstvo. Poslanka LMŠ Lidija Divjak Mirnik jima bo namreč predlagala, da Farmadent namesto prodaje prenesejo v upravljanje SDH in ji v izogib privatnim interesom dodelijo funkcijo ključnega državnega partnerja pri nabavi cepiva za Covid-19.

"Nenazadnje je Farmadent najbolj dobičkonosna družba v lasti Mestne občine Maribor. Zakaj torej prodajati farmacevtsko kuro, ki ne samo v Mariboru, temveč povsod po svetu nosi zlata jajca," se je ob tem vprašala Divjak Mirnikova. Ali je SDH sploh zainteresiran za lastništvo Farmadenta, v LPR za zdaj še niso preverili.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta