Avstrijci načrtujejo gradnjo nakupovalnega centra v Šentilju

Nina Ambrož Nina Ambrož
23.12.2021 06:06

Na območju starega mejnega prehoda Šentilj občina sprejema akte, ki bodo avstrijskemu skladu Huter omogočili služenje s trgovsko dejavnostjo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Občina Šentilj si želi, da bi bilo območje zapuščenega starega mejnega prehoda urejeno, in širokih rok pričakuje kateregakoli investitorja. Foto: Andrej PETELINŠEK

Andrej Petelinsek

Dojemanje nakupovalnih središč kot razvojnih in donosnih dejavnosti je še vedno izrazito. Občina Šentilj v Slovenskih goricah na svoje stroške sprejema prostorski načrt, ki bo to omogočil avstrijskemu investicijskemu skladu Huter. K molčečnosti zavezana lokalna oblast o vsebini načrtovanega trgovskega centra in dogovorih s kapitalsko močnim investitorjem ne sme govoriti, vidi pa v Huterjevi zamisli razvojni zagon. Iz javno dostopnih dokumentov je razvidno, da bi Avstrijci na sedmih hektarjih v severnem delu naselja Šentilj na območju starega mejnega prehoda, med regionalno cesto in avtocesto, radi postavili trgovsko stavbo velikih dimenzij.

Ogromna enonadstropna stavba s poudarki

Občina Šentilj je že pred leti sprejela občinski podrobni prostorski načrt (OPPN), s katerim bi na območju mejnega prehoda lahko gradili večjo industrijsko stavbo oziroma tiskarno, a se ta ideja ni izšla. Ker se je pojavil nov investitor s konkretno ambicijo in programi, vezanimi na trgovske in podobne storitve, je župan Štefan Žvab z ekipo presodil, da je to dobro za kraj in prebivalce. Pripravili so spremembe OPPN, na katerega v času javne razgrnitve ni bilo pripomb in predlogov javnosti, občinski svetniki ga bodo potrjevali v začetku prihodnjega leta.

Šentilj - Občina Šentilj - Gospodarstvo - Gradnje - Načrtovana gradnja trgovskega centra v Šentilju - lokacija - območje gradnje - - Avtor: Andrej Petelinšek (foto: Andrej Petelinsek)
Andrej Petelinsek

V prostorskem predlogu sta omenjena rušenje obstoječih objektov in umestitev trgovske stavbe in parkirišč s skupno etažno površino okoli 25.500 kvadratnih metrov. Enonadstropni objekt naj bi bil visok pretežno deset metrov, razen na določenih delih, kjer so predvideni večnadstropni poudarki, dolg 360 metrov in širok 115 metrov. Streha je ravna in ozelenjena, delno pohodna. V trgovskem nadstropju je zamišljen centralni atrij in trgovine po obodu. Podzemne garaže so lahko v dveh etažah. Zunanja ploščad za parkirišče se zasadi z najmanj 25 drevesi, je mogoče prebrati v načrtu. Predvideni sta rekonstrukcija kraka na regionalni cesti in druga prometna ureditev. Število parkirnih mest se bo določilo v nadaljnjem programu naložbenika.

Občina bo prevzela stroške OPPN

Štefan Žvab, župan

Andrej Petelinsek

Finančno breme za sestavljanje OPPN, ki ga običajno plačajo investitorji, je občina prevzela nase. Zneska ne znajo oceniti, ker postopek še ni zaključen, pravi Puckova. Prav tako še ne more ovrednotiti, koliko denarja bi lahko v občinsko blagajno steklo na račun komunalnega prispevka, ki ga krije vlagatelj.

Andrej Petelinsek

Na meji so že gradili outlet center in ga prodali

O investitorju HG Invest, ki je registriran v Ljubljani, je znano to, da je v večinski lasti Huter Investa iz Innsbrucka. Ta se kapitalsko krepi z vlaganjem v nepremičnine in družbe, ki se ukvarjajo s turizmom, energetiko, proizvodnjo, in v start-upe. Usmerjeni so zlasti v Avstrijo, Nemčijo, Švico in Italijo. Parcele v Šentilju, ki so bile v lasti države, so kupil za 1,5 milijona evrov na javni dražbi.

Na prelazu Brenner med Italijo in Avstrijo so zgradili outlet center (v teh ponujajo znižane izdelke iz preteklih sezon) s 70 trgovinami in ga prodali eni največjih družb za upravljanje premoženja na svetu, ameriški skupini Invesco. Bi lahko kaj podobnega pričakovali tudi v Sloveniji? Župan in direktorica občinske uprave previdno izbirata besede, s predstavniki podjetja komunicirata direktno preko organiziranih sestankov, pravita. Na novinarska vprašanja, poslana po elektronski pošti​, se predstavniki HG Investa, Nikolaus Huter, Leopold Gartler, Daniel Jan-Oliver Zeidler, (še) niso odzvali.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta