Bodo sestanki z občino sami sebi namen?

Maja Šušteršič, IMZ
15.09.2019 03:20

Zlasti o komunalnih zadevah opozarjajo občani na tako imenovanih samooorgniziranih četrtnih skupnostih odgovorne, zlasti Mestno občino Maribor, s katero sicer je vzpostavljen dialog, sestanki o 66 zadevah oziroma dokumentu Skupaj za skupno, v katerem so povzeti predlogi, pobude vseh mestnih četrti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Samoorganizirani zbor mestnih četrti Center in Ivan Cankar se dobiva vsak drugi četrtek v prostorih ZPM na Razlagovi ulici.
Igor Napast

Po poletnem premoru se po posameznih mestnih četrteh in krajevnih skupnostih vsakih štirinajst dni znova srečujejo občani na samoorganiziranih zborih, na katerih opozorijo in aktivno sodelujejo pri razrešitvi zadev, ki jih opazijo v svojem okolišu.

Pekre: "Anketa ni bila ustrezna"

Andrej Petelinšek

Pobrežje: Za semafor na Nasipni

Udeleženci zbora na Pobrežju so sklenili spremljati postopek izvzema mariborske hitre ceste iz vinjetnega sistema. Ministrstvo za infrastrukturo je namreč končno pritrdilo občanom, da gre za napačno kategorizacijo.
Nato so se pogovarjali o sestankih s predstavniki občine, ki so se jih udeležili delegati samoorganiziranih zborov o 66 zahtevah Skupaj za skupno. Predlagali so, da se počaka do konca obravnave vseh zahtev, nato bi odločili, ali so takšna sestankovanja sploh še smiselna. Iz zapisnikov so lahko prebrali, da je angažma občine majhen. Čeprav je dosežek že to, da se na občini srečujejo z zboristi, je treba paziti, da ne postanejo ti sestanki sami sebi namen.
V mestni četrti Pobrežje se bodo pozanimali o semaforizaciji Nasipne ulice, ki velja za prometno nevarno, ter o protihrupni zaščiti železniške proge, ki bo prenovljena omogočala še večjo hitrost in pretočnost vlakov, bližnji stanujoči pa že zdaj opozarjajo na prekomerni hrup. Na problematično kanalizacijo v Ilijevi ulici bodo opozorili Nigrad, ki naj bi bil sicer z nevšečnostmi že seznanjen.
Razpravo so zaključili s pogovorom, kako privabiti mlade in druge občane Pobrežja na zbore. Smiselni se jim zdijo dogodki ali srečanja, na katerih bi se odpirale teme, ki bi nagovarjale točno določene družbene skupine.

Nova vas: Slabo stanje kanalizacije

Na skupno že 128 zboru SČS Nova vas so obravnavali projekt Park ob Pekrskem potoku. Zasledili so, da bodo meteorne vode speljane v potok. O tem, kaj to pomeni za park in kaj se bo izlivalo vanj, bodo Nigradu poslali vprašanje.
Tudi v Novi vasi so govorili o sestankih delegatov s predstavniki občine. Kakor pravijo, so na obeh sestankih dobili odgovor, da so zadeve kompleksne in da morajo opraviti dodatne dolgotrajne analize, delegatom pa se zdi, da gre pri tem večinoma za zavlačevanje. Pogrešajo tudi pisni odziv na dokument Skupaj za skupno, zato predlagajo, da se to zahteva.
Na koncu so opozorili še na kritično stanje mariborskega kanalizacijskega omrežja. Ker je v izgradnji veliko stanovanjskih naselij in blokov, ki se bodo priklapljali kar na obstoječe omrežje, se sprašujejo, kako bo obstoječe omrežje lahko preneslo nove obremenitve. Pozivajo vse ostale zbore, da odprejo to tematiko in da se povežejo, saj je kanalizacija problem celotnega mesta in ne zgolj posameznih četrti.

Občani ob Nasipni ulici opozarjajo na hrup železnice. 
Sašo Bizjak

Tezno: Kopičenje smeti, veliko prometa

Na Teznem so se v uvodu v jesensko sezono samoorganiziranih zborov zbrali pretežno novi obrazi, zato ni presenečenje, da so izpostavili enake probleme kot že na zborih pred tem. Prometna preobremenjenost, kopičenje odpadkov, ki se je z zaprtjem enega od treh zbirnih centrov samo še okrepilo, in nadležnosti, ki jih prebivalcem servira bližina industrijske cone. Izpostavili so še nevarno prehajanje pešcev – ti so v veliki meri otroci različnih generacij – čez prehod v Dogoški ulici. Zato bodo predlagali občinskim službam, da se prehod tukaj premakne.
Prav tako na Dogoški stoji javni ekološki otok, ki ga morajo stanovalci, če želijo živeti v vzdržnem okolju, vsak dan čistiti. So v pogostih stikih s Snago, ki kesone prazni na vsak klic, a so ti v enem samem delovniku spet povsem polni. Udeleženi, ki zaznavajo povsod enak problem, so seznanjeni s spremembami režima zbiranja odpadkov, ki se uvajajo z novim letom, prav tako so zdaj obveščeni o akciji občine JP Snaga in inšpekcijskih služb, ki se bo v duhu ozaveščanja in krepitve nadzora izvajala do naslednje pomladi, zato so se odločili še malo potrpeti.
Razpravljali so še o tegobah, povezanih s širokim poslovno-industrijskim območjem, ki je del njihove četrti. Zaradi neustreznega odnosa večjega števila podjetnikov do okolja bližnji prebivalci trpijo hrup, onesnažen zrak in preobremenjenost z vozili. Kaj za Tezenčane, bližnje vodne vire in okolje pomeni nevmešavanje v politike ravnanja z odpadki, ki se kopičijo na Teznem, ter nevarne aktivnosti, o varnosti katerih nihče ni dolžan poročati, bo nujno čim prej pričeti ugotavljati, še poudarjajo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta