Borut Pahor dijakom Prve gimnazije Maribor: Ni vas treba biti strah

Nina Ambrož Nina Ambrož
20.02.2020 16:42

Z obiskom predsednika države Boruta Pahorja se je začelo praznovanje ob 170-letnici Prve gimnazije Maribor.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Borut Pahor 
Andrej Petelinšek

Prva gimnazija Maribor letos zaznamuje 170-letnico delovanja. Uvod v praznovanje je sedanja generacija gimnazijcev začela z obiskom in pogovorom s predsednikom Republike Slovenije Borutom Pahorjem, ki niza srečanja z mladimi po državi okrog 30. obletnice samostojnosti Slovenije. Mariborski 45-minutni pogovor s predsednikom Pahorjem se je vrtel okoli vprašanj, kako vidijo Slovenijo, Evropsko unijo in svet čez 30 let, kaj pričakujejo in si želijo v družbenem, političnem in gospodarskem, tehnološkem smislu.

Prva gimnazija Maribor
Andrej Petelinšek

Dijake skrbijo mir, okolje, migracije, zaposlitve ...

Dijakinja Irena je dejala, da si leta 2050 želi "mir in blagostanje ne le za posameznike, ampak za vse. Ključno se mi zdi, da bi se čez 30 let spoštovali in razumeli vsi narodi in se povezovali". Dijak Jure je temo navezal na begunce, migrante, ki prihajajo v Evropo, in zaskrbljenost, kako preseči konzervativno miselnost in sprejeti nove ljudi. Predsednik Pahor je odvrnil, da "je bil svet 30 let nazaj v podobnih krčevitih stanjih. Konflikti so se zgostili, recimo konec hladne vojne, razpad velikih držav, Sovjetske zveze in Jugoslavije, nastanek novih držav, demokracij. Ampak čudovit rezultat tistega časa je bil, da se je izteklo po mirni poti. Ali menite, da je mirna pot mogoča tudi 2020, ko opažamo zgoščevanje tehnoloških, političnih, ideoloških in moralnih problemov?"

Predsednik Borut Pahor je v pogovoru o Sloveniji in svetu leta 2050 gimnazijcem priporočil, naj uživajo življenje, se pogovarjajo in negujejo demokracijo.
Andrej Petelinšek
Prva gimnazija Maribor
Andrej Petelinšek

Želijo poudariti pestro zgodovino

Herman Pušnik, ravnatelj Prve gimnazije Maribor, pravi, da "kot najstarejša srednješolska mariborska ustanova negujejo tradicijo še starejše Klasične gimnazije Maribor, ki je bila po dveh stoletjih delovanja ukinjena leta 1959 in delno priključena naši šoli". S prazničnimi dogodki želijo poudariti to pestro zgodovino in predstaviti vizijo, na katero se je navezovalo srečanje z Borutom Pahorjem. "Želimo, da mladi poletijo in udejanjijo svoje talente," je povedal Pušnik.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta