Bresternica: Kožuhali kot nekoč

ŠTR
27.10.2019 05:01

Turistično društvo Bresternica - Gaj ohranja in obuja stare običaje, tokrat so prikazali ličkanje koruze na star način.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Najprej so koruzo na njivi potrgali.
Bojan Udovč

Turistično društvo Bresternica - Gaj je tudi letos poskrbelo za obujanje starega kmečkega običaja, kožuhanja koruze. To je star domač izraz za ličkanje (čiščenje) koruznih storžev. To jesensko opravilo je bilo vselej praznik za kmete, njihove družine, sosede in znance, namenjen spravilu koruze, druženju in sproščenemu veselju. Veliko vaško kožuhanje je v Bresternici letos potekalo v dveh delih.
V petek, 11. oktobra, so naprej pripravili trganje koruze na polju ekološke kmetije družine Rižner. Pridne roke članic in članov turističnega društva so tako v petek s koruznih stebel potrgale skoraj 5000 kilogramov koruznih stožev, ki jih je gospodar, Rižnerjev Gregor, s traktorjem pripeljal na velik prireditveni prostor pred domom krajanov v Bresternici. Ogromen kup koruznih storžev je vso noč in pol naslednjega dne skrbno varoval hlapec Francl, maskota društva. Vso noč ni zatisnil očesa, da mu kdo koruze ne bi izmaknil.

Del koruze so na prizorišče pripeljali s konjsko vprego.
Bojan Udovč
Kakšnih 50 obiskovalcev je sodelovalo pri kožuhanju.
Bojan Udovč
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta