Brezplačna pomoč starejšim na območju Maribora: 27 zaposlenih bo na terenu izvajalo delovne terapije, fizioterapijo, ...

Nina Ambrož Nina Ambrož
26.05.2020 17:00

Sedemindvajset zaposlenih bo na terenu izvajalo brezplačne delovne terapije, fizioterapijo, kineziologijo, psihološko in drugo pomoč.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Projekt je namenjen starejšim od 65 let, zlasti bolnim, invalidom in tistim, ki ne zmorejo vsakodnevnih opravil.
Sašo Bizjak

​Informacijska vstopna točka projekta Usmerjena integrirana oskrba doma, ki so jo odprli danes v Verstovškovi ulici 6 v Mariboru (blizu UKC Maribor in za knjižnico Tabor), bo začela delovati drugi teden v juniju. Tam bo mogoče dobiti informacije o tem, kdo je lahko vključen v projekt in kakšna bo ta oskrba. Projekt je namenjen starejšim od 65 let, zlasti bolnim, invalidom in tistim, ki ne zmorejo vsakodnevnih opravil. Cilj je brezplačna pomoč ljudem, zato da bi lahko čim dlje ostali v domačem okolju. Obsega socialnovarstvene, zdravstvene in lekarniške storitve in je prva tovrstna točka v severovzhodni Sloveniji.
Direktor Doma Danice Vogrinec Marko Slavič je pojasnil, da gre za "nov koncept storitev, ki bodo dopolnjevale današnji patronažni sistem storitev pomoči na domu in modernizirale institucionalne pristope, kot smo jih vajeni v domovih za starejše". Sedemindvajset zaposlenih bo na terenu, pri uporabnikih doma, izvajalo delovne terapije, fizioterapijo, kineziologijo, psihološko in drugo pomoč. Pokrivali bodo občine Maribor, Duplek, Miklavž na Dravskem polju in Hoče-Slivnico.
Jernej Završnik, direktor Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca Maribor, je dejal, da je projekt podlaga za pripravo nove zakonodaje na področju dolgotrajne oskrbe: "Vsi si želimo, da bi ljudje z različnimi potrebami lahko bili čim več časa v domačem okolju, kjer bodo imeli kvalitetno in varno življenje. Ta projekt, ki bo trajal dve leti, naj bi dal odgovore na ključna vprašanja, koliko je takšnih ljudi, kaj jim lahko nudimo, katere institucije in stroke vključiti."
Ocenjujejo, da bodo pomoč nudili okoli 300 ljudem. Partnerji projekta, ki je financiran iz evropskega socialnega sklada in ministrstva za zdravje, so Dom Danice Vogrinec, Zdravstveni dom dr. Adolfa Drolca Maribor, Center za pomoč na domu Maribor in Lekarna Arnica montana.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta