Čarobni december: Ko je Maribor po svoje šarmanten

Denis Živčec Denis Živčec
23.12.2019 17:32

Če kaj, potem advent v štajerski prestolnici ni stresen. Toplo vreme je razpelo bunde, turisti se zabavajo po svoje, koliko roka pa prenese menda najbolj rokersko mesto, pa bo jasno za silvestrovo. Takšen je predpraznični Maribor skozi oči tistih, ki ga ustvarjajo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zelo malo je verjetno, da bi Maribor kdaj postal ena od adventnih prestolnic, a vzdušje je prijetno in sproščeno. Po domače.
Andrej Petelinšek

Samo še kakšna palma, ki bi se s kokosi vred nežno pozibavala v toplem vetru, je manjkala, pa bi oni dan bilo mariborsko karibsko adventno vzdušje popolno. Luže na drsališču ob gradu, ljudje razpetih bund, zariplih lic in gostinci, ki jim je najbrž kak trenutek bilo žal, da namesto kuhanega vina in kuhanega džina, ki je letos tako ali tako glavna uspešnica stojnic, ne prodajajo osvežujočih koktajlov.

To je en tak garažni božič

"Stara, Challe Salle bo zvečer. Jaz kuj švicam zraven totega deda," je mlada Jasna rekla Sabini in blizu koče Snežak čik potopila v požirek kuhančka, ki je ostal na dnu njenega plastičnega lončka. Ni torej samo eksotičnih petnajst stopinj bilo krivih za mariborsko predpraznično vročico. "Vzem si ga lagano" repa z naskokom najbolj čvrsti slovenski reper in nekako opisuje štimungo, ki je te dni zajela štajersko prestolnico. Če kaj, potem mariborski advent ni stresen. Čarobni december je v polnem teku in ne popušča, včasih je trg poln, včasih pa Mariborčani ostanejo doma. Morda takrat po županovem napotku pečejo kekse. Še gostince v simpatičnih hiškah na Trgu Leona Štuklja je povsem objela praznična ležernost. Prav zares se nihče ne sekira za nič. Je, kar je. In je, kakršno je. Če je dež, je pač dež.

Kot bi december že ne bil dovolj topel, temperaturo na Trgu Leona Štuklja občasno dvigne kak vroč zvezdnik. Recimo Challe Calle, ob katerem so nekatere oboževalke skoraj doživele vročinski udar.
Andrej Petelinšek

Paše za dušo. Kuhano vino

Z ene od stojnic na Trgu Leona Štuklja s svojimi velikimi modrimi očmi prijazno mežika Ana Protner, aktualna mariborska vinska kraljica. Ji je bolj na kožo pisana vloga zimske kraljice? "Ne, bolj vinske," se zasmeji mlada članica znane štajerske vinarske družine. "Temperature so visoke, pravega decembrskega in božičnega vzdušja ni, imamo pa na trgu kar nekaj kulinarične ponudbe, čeravno mislim, da zmoremo še več in bolje. Lahko bi naredili več za promocijo sejma pri Kodžaku. V začetku decembra so nas Avstrijci spraševali, kje je tukaj kak adventni sejem, ko so nato ob Trgu svobode našli le nekaj stojnic, so bili razočarani, saj so v Maribor prišli prav zaradi adventa," pravi Ana in gostom pridno polni lončke.

Pri eni od stojnic nas pozdravi aktualna mariborska vinska kraljica Ana Protner. "Kuhano vino ni vinska kultura, a paše za dušo," pravi.
Igor Napast
Da Maribor nujno potrebuje tehten premislek o praznični okrasitvi, se najbrž strinja večina tistih, ki si decembra oči radi spočijejo tudi na čem lepem.
Andrej Petelinšek

​Drsališče, ki je včasih tudi jezero

"Maribor svojega polnega turističnega potenciala zagotovo ne izkorišča, a vzdušje ni slabo. Lahko bi bilo bolj božično in živahno. Zdaj bi morali okoli naju skakati Božički," pravita Damjana Habit in njena prijateljica Vera, ki sta si na niti ne tako nedolžnem soncu privoščili kuhanček. Ob mariborskem gradu se je tisto dopoldne svetlikalo prikupno jezero. No, v resnici je bilo to drsališče. "Čez dan, ko je sonce, smo v tekočem stanju, sicer pa v zelo zamrznjenem. Ne popuščamo, le malo se prilagajamo temu, kdaj odpremo. Glede na zahteve vremena. Ko se sonce umakne, led začne zamrzovati," pove prijazna in neustrašna vodja drsališča Monika Rajšp.

Ne dajo se! Če visoke temperature led spremenijo v jezero, pač počakajo, da voda spet zmrzne in drsalci na Trgu svobode začnejo uživati na polno.
Andrej Petelinšek

Za pravljico gre

​Na Grajskem trgu, kjer domuje nekaj najbolj tradicionalnih stojnic, je povsem jasno, kdo ukrade največ pogledov. To je pompozna izložba prodajalne porcelana Mimi, ki pomembno prispeva k praznični podobi trga. Kaj je zgodba teh izložb, za katere se zdi, da so iz nekega drugega časa in sveta? "Za pravljico gre. Božič je zame najlepši čas v letu, tako je bilo tudi v otroštvu, ker smo dobro jedli, pili, takrat je bil jušnik na mizi. Zame je to tudi čas priprave najlepše pogrnjene mize. To sem hotela ujeti v izložbi, v kateri najdete tudi snežne krogle in vrtiljake, ki se vrtijo. Poleg krožnikov in skodelic sem dala poudarek nostalgiji. Tukaj so vlakci in hrestač. Spomini na otroštvo. Vsako leto je drugače," s posebnim žarom v očeh pripoveduje lastnica Mirjana Krajnc.

Praznične izložbe v središču mesta so vsak december lepše. In prav mogoče je, da je to zdravo tekmovalnost zanetila Mirjana Krajnc, ki vsako leto z izložbo prodajalne Mimi letvico postavi zelo visoko.
Andrej Petelinšek

Po praznični navdih v Lipnico in Varaždin

"Ponudniki so nam povedali, da je letošnji obisk boljši kot v istem obdobju lani," pravi Doris Urbančič Windisch, direktorica Zavoda za turizem Maribor Pohorje, ki je v rednem stiku z vsemi, ki ustvarjajo Čarobni december. Po oceni turistično-informacijskega centra so Maribor v decembrskem času obiskali turisti iz Slovenije, Avstrije, Hrvaške, Nemčije, Italije, Španije, Portugalske, Francije, Srbije, Bosne in Hercegovine, Češke, Slovaške in celo iz Južne Koreje. Podatki o zasedenosti hotelov bodo znani konec januarja, v decembru 2018 pa je Maribor imel 36.231 prenočitev, od tega 12 odstotkov domačih in 88 tujih. ​Tu in tam je slišati kak očitek o tem, da bi lahko decembra v Mariboru nastopalo več lokalnih glasbenikov. "Tudi sami menimo, da bi lokalnim glasbenikom lahko namenili posebno pozornost. Morebiti v letu 2020 uresničimo eno od naših želja in predlogov - trg mladih, še neuveljavljenih, a odličnih glasbenikov," razmišlja Windischeva.

Ponudba na prazničnih stojnicah ...
Andrej Petelinšek

Cetinski in Pušlarjeva napolnila trg

Opazno utrujen, neprespan, a vedrega in optimističnega duha je te dni Andrej Lončarič iz agencije Damn, producent Čarobnega decembra. Koliko kamikaze mora biti v človeku, ki v projekt Čarobnega decembra zagrize le nekaj dni pred decembrom? "Veliko. Spremljali smo v medijih, da prvi poziv občini ni uspel. Ko smo dobili poziv, smo poklicali vse, ki jih poznamo in s katerimi delamo. Brez posebnih pričakovanj smo po pozivu občine poslali programsko shemo, ponudbo. Dobra stran vsega skupaj je bila, da je poziv vseboval že izdelan koncept, usmeritve, kakšen naj bi bil program. Ker smo z večino poslovnih partnerjev v dobrih odnosih, smo poskušali z njimi priti v stik do te mere, da so nam svetovali, nekateri so celo zastavili svoje ime, nam šli na roko, da smo lahko skupaj pripravili program. Časa je bilo manj kot teden za oddajo ponudbe," odvrne Lončarič in se med smehom z dlanjo prime za čelo.

Opazno utrujen, neprespan, a vedrega in optimističnega duha je te dni Andrej Lončarič iz agencije Damn, producent Čarobnega decembra.
Igor Napast

Koncerti mariborska posebnost

Zanimivost: zvezdniška Senidah je v decembru imela le en prost termin. In člani njenega benda so jo pregovorili, da v Mariboru pa že mora nastopiti. ​Kako pa je bila sprejeta nekoliko ekstravagantna ideja o projekcijah koncertov? "To je bila ena izmed zahtevanih usmeritev občine. Glede na to, da v tujini projekcije kar pogosto predvajajo, so idejo kopirali, mi smo izbrali koncerte znanih glasbenikov. Težava je bila prav s ponedeljki, ko so bile videoprojekcije in je bilo vreme najslabše, zato težko ocenjujem po obisku. Mislim, da so ljudje projekcije sprejeli," pravi Lončarič.

Ni malo dni, ko je Trg Leona Štuklja nabito poln.
Andrej Petelinšek

Kaj imata s Čarobnim decembrom Uranjek in Kores

V povezavi z agencijo Damn in Čarobnim decembrom se pogosto omenjata Tim Kores in menedžer Aleš Uranjek. Kdo torej vse stoji za projektom? "Naše podjetje je staro pet let, ukvarja se z videoprodukcijo, marketingom, delamo z veliko znanimi. Zraven smo pri Lampijončkih, pri Štuku, pri Dominikanskem samostanu, Kurentovanju. Oglaševali smo od festivala Exita do graškega festivala Lake. Povezani smo z veliko menedžerji. Na koncu je tako, da pokličeš vsakega, s katerim imaš dober odnos. Tim in Aleš sta bila pač izpostavljena, a poklicali smo jih mnogo več in nekateri so nam šli na roko. Aleša poznam že vrsto let, veliko zgodb smo naredili skupaj. Izkoristili smo priložnost in se k njima obrnili po nasvet. Zlasti v tednu, ko je bilo projekt treba postaviti na noge. Aleš pač sodeluje z veliko glasbeniki. Klicali smo tudi druge glasbenike, a finančno nismo prišli skupaj. Aleš je bil pripravljen popustiti. Zelo hvaležni smo mu, da nam je pomagal," pravi Lončarič.
​Silvestrovo je pred vrati in z njim nekoliko nepričakovana glasbena ponudba na trgu. Big Foot Mama. Kaj pričakuje od najdaljše noči v letu? "Maribor je rokersko mesto. Za silvestrovo se bo to le še potrdilo," je prepričan Andrej Lončarič.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta