Center za preprečevanje odvisnosti Maribor: Odvisnost je družinski problem

Rebeka Lepej
24.06.2020 13:30

Pravočasno reagiranje je ključnega pomena, da mladi ne utrdijo poseganja po drogah. V Centru za preprečevanje odvisnosti Maribor so pripravili dan odprtih vrat.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Rebeka Lepej

​V Centru za preprečevanje odvisnosti Maribor, ki deluje v Ljubljanski ulici 4, so ob letošnjem mednarodnem dnevu proti zlorabi drog in trgovanju s prepovedanimi drogami, ki se obeležuje 26. junija, pripravili dan odprtih vrat. Želeli so poudariti predvsem pomembnost tega, da imajo starši jasna stališča o škodljivosti drog in temu primerne zahteve in sporočila, ki jih dajejo otrokom, ter da otroka pripravijo na realnost, ki ga čaka - torej na soočanje in odgovorno spopadanje z napetostmi in problemi, da mladi ne bodo iskali bližnjic do dobrih občutkov.
"Mladostniku je treba zagotoviti varno okolje, kar pomeni, da imajo starši nadzor nad prostim časom, družbo, telefonom, denarjem in podobno. Prav tako je pomembno, da starši ukrepajo že pri prvih poskusih in ne čakajo, da otrok razvije zasvojenost," pojasni strokovna delavka Centra za preprečevanje odvisnosti Karin Mlakar. Primeri, ko se posameznik sam odloči poiskati strokovno pomoč, so redki. Običajno vključitev v zdravljenje zahtevajo starši ali partnerji. Kot poudarjajo v centru, je odvisnost družinski problem in ne le problem posameznika, zato je pomembno, da se zdravi celotna družina in se problem rešuje sistematično. Program za doseganja stabilne abstinence, ki je brezplačen in prostovoljen, se izvaja v obliki individualnih razgovorov in skupinskih srečanj z zasvojenimi osebami, eksperimentatorji in njihovimi ključnimi bližnjimi osebami.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta