Danes mineva 141 let od prižiga prve električne žarnice v Mariboru in Sloveniji

Igor Selan Igor Selan
04.04.2024 14:23

Na dogodek danes opominja spominska tabla, ki sta jo pred leti postavili podjetji Elektro Maribor in Nigrad na pročelju stavbe na Grajskem trgu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Spominska tabla za prvo žarnico v Sloveniji na mariborskem Grajskem trgu
Igor Napast

Mariborska občina je danes na Grajskem trgu počastila 141. obletnico prižiga prve žarnice v Mariboru, ki je zasvetila 4. aprila 1883. Na dogodek danes opominja spominska tabla, ki sta jo pred leti postavili podjetji Elektro Maribor in Nigrad na pročelju stavbe na Grajskem trgu, kjer so bili v drugi polovici 19. stoletja poslovni in bivalni prostori družine Scherbaum. Kot je namreč znano, je mariborski podjetnik Karl Scherbaum v svojih poslovnih in stanovanjskih prostorih ter na Grajskem trgu parnemu stroju dodal Siemensov dinamo in električno napeljavo s 36 Edisonovimi žarnicami na žarilno nitko. Tako je v poslovnih in proizvodnih prostorih in tudi pred vhodom v hišo na Grajskem trgu, v kateri je prebivala družina Scherbaum, prvič v Mariboru, Sloveniji in v tem delu Evrope zasvetila električna žarnica. Najverjetneje se je sicer vse skupaj zgodilo celo kakšen dan ali dva pred 4. aprilom 1883, ko je o pomembnem dogodku Mariborčane obvestil časopis Marburger Zeitung, vendar so podatki v članku zelo skopi.

Govorci na današnjem dogodku so bili direktor Energetike Maribor Jože Hebar, direktor Marproma Ranko Šmigoc in župan Saša Arsenovič, ki je med drugim povedal: "Na območju mestne občine Maribor danes gori skoraj 15 tisoč svetilk javne razsvetljave, zadnja leta nameščamo izključno pametno LED-razsvetljavo, ki ponoči deluje z nižjim svetlobnim lokom, prizadevamo pa si tudi za posodobitev celotnega sistema. Vzpostavljamo sistem razsvetljave, ki bo omogočal komunikacijo z drugimi gospodarskimi javnimi službami in bo lahko hrbtenica pametnega mesta. Ob tem načrtujemo postavitev sončnih elektrarn na osmih javnih objektih, kar bo prav tako dobrodošlo za znižanje stroškov pri rabi električne energije."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta