Digitalni sistem izdaje gradbenih dovoljenj: Kdaj bo na vrsti Maribor?

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
15.03.2024 03:00

V Sloveniji se do leta 2026 postopoma uvaja digitalni sistem izdajanja gradbenih dovoljenj eGraditev, prva se je pridružila Postojna. Na mariborski upravni enoti navodil še niso dobili.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bo z novim sistemom eGradnja mogoče priti hitreje do gradbenih dovoljenj?
Andrej Petelinšek

V Sloveniji bo do januarja 2026 zaživel digitalni sistem izdajanja gradbenih dovoljenj. Kar pomeni, da bodo lahko občani vlogo ter vse pripadajoče dokumente in soglasja oddajali tudi v elektronski obliki. Upravne enote se bodo v sistem eGraditev vključevale postopoma. Prva se je vanj pred nekaj dnevi že vključila postojnska upravna enota.

Kdaj bo na vrsti Maribor? Upravna enota Maribor bo možnost digitalnega izdajanja gradbenih dovoljenj dobila prihodnje leto 20. februarja. Torej še pred UE Ljubljana, ki bo prišla na vrsto šele 5. januarja 2026. Do takrat bo povsod po Sloveniji sistem deloval dvotirno: uporabniki bodo lahko vloge oddajali elektronsko ali v fizični obliki, torej osebno na upravnih enotah.

Zajetna papirologija je danes praksa za vse, ki pridobivajo gradbena dovoljenja. Obetajo se spremembe ...
Dušan Waldhütter

Na mariborski upravni enoti so v lanskem letu po besedah načelnice UE Maribor Nike Pozeb Kolenc izdali 551 gradbenih dovoljenj ter 257 legalizacij objektov. Poudarila je, da doslej še niso dobili navodil, kako bo prehod na novi informacijski sistem sploh potekal. "Tako da tudi ne vemo, kaj bo nam oziroma uporabnikom storitev ta sistem doprinesel," je še dejala. Je pa minister za naravne vire in prostor Jože Novak ob vključitvi prve upravne enote v eGraditev izrazil prepričanje, da bo novi sistem velika pridobitev tako za investitorje in projektante kot občine in vse ostale udeležence v postopkih izdaje dovoljenj. V bazi podatkov, ki je povezana v sistem, so namreč zbrani vsi prostorski dokumenti in podatki iz evidenc, sistem pa omogoča tudi direktno plačevanje taks. V sistem bo mogoče vstopati s kvalificiranim digitalnim potrdilom ter spremljati, kako teče postopek.

Upravna enota Maribor
Andrej Petelinšek

Da je digitalizacija tudi na tem področju nujno potrebna, je prepričana Mojca Žižek Mesarec, vodja mariborske nepremičninske družbe Galea nepremičnine. A hkrati dodaja, da bo čas pokazal, kako bo novi sistem tudi dejansko vplival na postopke. "Je pa v teoriji dobro nastavljen," ocenjuje. Po njenih besedah je bistvena prednost eGraditve elektronsko vlaganje vlog, plačevanje taks in prejem digitalne dokumentacije namesto "kupa papirjev". Druga prednost za uporabnike pa je, da bodo imeli možnost spremljati celoten postopek - od oddaje vloge do njenega sprejetja: "Tudi, v kolikor se bo zadeva ustavila, se bo točno vedelo, kje se je zalomilo".

Upravna enota Maribor
Andrej Petelinšek

Predvsem pa Mesarčeva pričakuje, da bo ves postopek pridobivanja gradbenih dovoljenj z novim sistemom stekel hitreje in da bo uredil tudi sistematizacijo tega področja. Sedanji sistem je namreč po ocenah sogovornice odvisen od dobre volje referentov na upravnih enotah. "Zgolj za to, da referent v obstoječem sistemu na koncu postopka spiše odločbo, potrebuje tudi do tri mesece," izpostavi nepremičninska posrednica.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta