Dolgotrajni postopki ogrožajo evropski denar

Igor Selan Igor Selan
24.05.2019 18:11

Direkcija za infrastrukturo opozarja na nerazumno dolge postopke pridobivanja okoljevarstvenih soglasij pri prenovi železniškega vozlišča Pragersko in nadgradnji železniške proge Maribor-Šentilj; ARSO za težave krivi kadrovsko podhranjenost.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Izvedba del na železniški progi Maribor-Šentilj se je pričela v avgustu 2018 in se bo zaključila predvidoma v začetku 2020.
Sašo Bizjak

Medtem ko prenova mariborskih železniških postaj (glavni kolodvor in postaja Tezno) poteka v skladu z načrti, se zapleta pri nadgradnjah železniškega vozlišča Pragersko in tira Maribor-Šentilj. V obeh primerih se je zataknilo pri Agenciji RS za okolje (ARSO), ki po mnenju Direkcije RS za infrastrukturo (DRSI) postopke izdaje okoljevarstvenih dovoljenj (OVS) vodi nerazumno dolgo, zaradi česar se dela zamikajo, to pa ogroža tudi črpanje evropskih sredstev.

Na dovoljenje za Pragersko čakajo že dve leti in pol

Za ureditev železniškega vozlišča v Pragerskem, katerega ocenjena vrednost je kar 63 milijonov evrov, od tega je 40 milijonov evropskega denarja, je DRSI vlogo za pridobitev OVS prvič podal že maja 2017. Čeprav so bili prepričani, da so oddali popolno vlogo, jo je ARSO novembra istega leta zavrnil z utemeljitvijo, da bi bil poseg v neskladju z določili takrat veljavne uredbe o mejnih vrednostih kazalcev hrupa. Kot pravijo pri DRSI, jih je zavrnitev presenetila: "Prej nikoli ni bilo težav s pasivno protihrupno zaščito, torej z menjavo oken, potem pa naenkrat ni bila več sprejemljiva. Za projekt je predvidena tudi aktivna zaščita s protihrupnimi ograjami, vendar mora zaradi poteka proge zaščita proti hrupu biti kombinirana. Čeprav se uredba ni spremenila, so jo naenkrat pričeli tolmačiti, kot da bi šlo za novogradnjo. V konkretnem primeru pa govorimo o nadgradnji oziroma obnovi obstoječe infrastrukture."

Takšno bo po prenovi železniško vozlišče Pragersko. Grafika: DRSI
Drsi

Kljub petkratni dopolnitvi še brez dovoljenja za Šentilj

Podobno se dogaja tudi pri progi Maribor-Šentilj, kjer je ocenjena vrednost investicije (skupaj s prenovo glavnega mariborskega kolodvora in Železniške postaje Tezno) kar 253,7 milijona evrov, pri čemer je predvideno tudi sofinanciranje z evropskimi sredstvi v višini kar okrog 101 milijon evrov. DRSI je vlogo za pridobitev OVS na ARSO naslovil že marca 2018 in jo kasneje še večkrat ustrezno dopolnil. A kljub temu, da je vmes bila izvedena tudi javna razgrnitev projekta, DRSI OVS še ni pridobil.

Vrednost nadgradnje železniške proge Maribor-Šentilj skupaj s prenovo glavnega mariborskega kolodvora in železniške postaje Tezno znaša 253,7 milijona evrov.
Sašo Bizjak

Problem kadri, kriva vlada

Ob tem pri DRSI opozarjajo tudi na zamudno zaporedno odpravljanje problemov pri ARSO: "Več kot leto in pol se je reševala problematika, vezana na različno interpretacijo uredbe o mejnih vrednostih kazalcev hrupa. Šele ko se je ta problem zaključil, je ARSO nadaljeval obravnave vlog na drugih področjih in vsebinah. Celostna obravnava vlog in hkratno reševanje več odprtih dilem bi vsekakor bistveno prihranila čas do izdaje OVS. Pri trenutnem načinu reševanja vlog pa do konca ni jasno, katere dileme se bodo še izpostavile, kar prinaša dodatne časovne zamike."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta