Dom na Tojzlovem vrhu zaprt, računi prihajajo

Igor Selan Igor Selan
09.06.2020 05:15

Spor med Društvom obrtnikov Maribor in Nigradom zaradi računa za plačilo okoljske dajatve v višini dobrih 170 evrov za Dom na Tojzlovem vrhu, ki je zaprt od septembra 2018.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dom obrtnikov na Tojzlovem vrhu sameva in čaka novega najemnika.
Andrej Petelinsek

V Društvu obrtnikov Maribor so ogorčeni. Čeprav je njihov Dom obrtnikov na Tojzlovem vrhu zaprt že od septembra 2018, jim je namreč Nigrad za lansko leto poslal račun za plačilo okoljske dajatve v višini dobrih 170 evrov. Kot pojasnjuje predsednik društva Janez Šauperl, je o tem, da je dom zaprt, Nigrad obvestil takoj po zaprtju, zato ne razume, zakaj bi dajatev morali plačati. Še posebno ker dom ni priključen niti na javni vodovod niti na kanalizacijo, vodo s strehe pa odvajajo, kot zapiše, v naravo.
A iz Nigrada odgovarjajo, da uradno obvestila o zaprtju doma niso prejeli. "Dobili smo elektronsko sporočilo z zasebnega naslova gospoda Šauperla, nikoli pa nobenega uradnega sporočila z žigom, datumom in podpisom. Hkrati smo lani septembra vpogledali v bazo podatkov o domu in delovanju doma, kjer je pisalo, da je dom odprt vsak dan, razen ob ponedeljkih, med 10. in 20. uro," pravi Dejan Tacer iz službe za kanalizacijo. Kot še pojasnjuje Tacer, je okoljsko dajatev v skladu z državno uredbo dolžan plačevati vsak porabnik vode, tudi če to črpa iz lastnega vodnjaka. Če števca na tem ni, se mu v skladu z zakonodajo zaračuna pavšal.

Porabo vode naj bi sporočali mesečno

Šauperl je nad odgovorom presenečen: "Če bi pogledali v Ajpes, bi videli, da je dom zaprt. Katero bazo podatkov so torej gledali, mi ni jasno. Poleg tega društvo drugega elektronskega naslova nima, pa tudi žigi za društva niso več obvezni. Zdaj pa ob vsem zahtevajo še, da jim mesečno sporočamo porabo vode, čeprav tam ni nikogar. Sam bi se torej moral peljati vsak mesec teh 18 kilometrov in nazaj in jim sporočiti stanje števca, ki je, ker se voda ne porablja, vseskozi enako, torej nič."

Plačilo na obroke, a precej višje

Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta