Dopisna seja: Delitev denarja in kikboks razdelila mestne svetnike

Igor Selan Igor Selan
03.12.2019 17:46

Je mestni svet spremenil odlok o sofinanciranju športnih dejavnosti zaradi kikboksa oziroma predsednika Športne zveze Maribor Tomaža Barade? Predsednik odbora za šport Matic Matjašič opozarja, da odloka ne bi smeli spreminjati brez razprave.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tomaž Barada argumentira, da je kikboks uvrščen v prvo skupino športov predvsem in izključno na podlagi dosežkov, ki ustrezajo kriterijem.
Andrej Petelinšek

Mariborski mestni svetniki so na dopisni seji z 22 glasovi za in šestimi proti potrdili spremembo odloka o sofinanciranju dejavnosti izvajalcev letnega programa športa, s čimer so dostop do denarja v prvi skupini športnih panog lokalnega pomena omogočili tudi neolimpijskim športom. Kot izjemno skopo pojasnjujejo iz občine, naj bi šlo za manj zahtevno spremembo, ki naj bi vseh štirinajst panog iz te skupine postavila v enakopraven položaj pri kandidiranju na javnem razpisu za sofinanciranje letnega programa športa.

Sprememba pisana na kožo Baradi

A se vsi mestni svetniki s takšno razlago niso strinjali. Predsednik občinskega odbora za mladino, šolstvo in šport Matic Matjašič meni, da o takšni spremembi odloka ne bi smeli odločati na dopisni seji, ker to onemogoča, da bi jo prej obravnaval matični odbor mestnega sveta.

Do denarja, ki pripada prvi skupini športnih panog lokalnega pomena v Mariboru, bo po novem upravičen tudi kikboks.
Igor Napast
Matic Matjašič: "Tik pred razdelitvijo denarja smo spremenili način razdelitve. Menim, da to ni prav."
Andrej Petelinšek

Barada: Sprememba je upravičena

Nasprotno Barada meni, da je sprememba upravičena, saj je kikboks uvrščen v prvo skupino športov predvsem in izključno na podlagi dosežkov, ki ustrezajo kriterijem. "Kikboks je zanesljivo med petimi najpomembnejšimi športnimi panogami v mestu. Samo lani smo izvedli tri evropska prvenstva, od katerih je vsako pripeljalo 8300 prenočitev. Ob tem v odloku piše, da je pomembna tudi uspešnost same panoge. Z veseljem lahko povem, da je kikboks po veljavni kategorizaciji najuspešnejša panoga v mestu," odgovarja Barada.

Matej Žmavc
Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta