(DOŽIVETJE) Tudi zlato se najde ob Dravski kolesarski poti

Branka Bezjak Branka Bezjak
13.09.2020 17:57

V občini Starše oživiljajo zgodbo o zlatokopih v reki Dravi, ki se počasi iz projekta na papirju spreminja v konkretno ponudbo dogodivščin za turiste.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Srečko Molk z zapestnico, v katero je ujel zlato
Andrej Petelinšek
Andrej Petelinšek

"Ob odhodu vas bomo pa vse stehtali," se je pošalil Aleksander Furek, aktualni podžupan in tudi pobudnik oživitve izkopavanj v Zlatoličju, kraju, ki nosi ime prav po tem, da tu Drava odlaga delce zlata, ki so ga nekdaj tu izpirali. Seveda udeleženci tokratne predstavitve izkopavanja nismo pričakovali, da bomo presejali kak večji kos zlata, je bilo pa že ob najdbi najmanjšega delca te žlahtne kovine veselje kljub temu ogromno.

Kaj če ob izpiranju nazaj v reko pade tudi zlato?
Andrej Petelinšek

Čar je v kopanju

"Joj, kaj če je med tem peskom, ki gre nazaj v vodo, kakšen košček?" se je med nami neizkušenimi izplakovalci posebnih posod takoj pojavila bojazen, da ne izgubimo kakšnega drobca. "Ne, zlato ostane na dnu posode," so podučili člani ekipe Saše Šantla z Inštituta za vode RS, ki sedaj v okviru projekta DravaGold predstavlja skrivnosti, načine izpiranja zlata in njegovo preteklost. "Po kakšno večjo grudo bi morali kar bližje k izviru Drave k primarnim nahajališčem različnih mineralov, tudi zlata, ki ga reka nosi po svoji strugi," je pojasnil. Ob predstavitvi tradicionalnega načina izpiranja lopat dravskega peska preko posebne lesene drče, v katero so vrezane luknje različnih širin, smo si hitro izračunali, kako težaško delo je bilo to, izkupiček pa velikokrat mizeren. Med pet do deset tisoč luskic zlata bi morali najti za gram zlata, kar bi z nekoliko sreče našli v enem delovnem dnevu. To pomeni na dan okoli 50 evrov.

Za gram zlata je treba nabrati čez 5000 luskih zlata.
Andrej Petelinšek

Drava vabi na sprostitev ali rekreacijo

Z vodno črpalko gre nekoliko hitreje, a je kljub temu treba uporabiti lopato.
Andrej Petelinšek
Srečko Molk
Andrej Petelinšek
Kmalu po startu v Mariboru
Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta