Dukarić ostaja na čelu Marture

Igor Selan Igor Selan
15.01.2020 15:31

Čeprav je višje sodišče potrdilo sodbo, s katero je bil direktor Marture obsojen na šest mesecev pogojne zaporne kazni, bo Dominik Dukarić še naprej vodil Marpromovo hčerinsko podjetje

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sodbo prvostopenjskega sodišča, ki je Dominika Dukarića spoznalo za krivega klientelistične zaposlitve, je potrdilo tudi višje sodišče. 
Andrej Petelinšek

Potem ko je prvostopenjsko sodišče konec leta 2018 Dominika Dukarića, direktorja Marpromovega hčerinskega podjetja Martura, spoznalo za krivega klientelistične zaposlitve Tamare Lah, žene nekdanjega direktorja mariborske mestne uprave Damjana Laha v času župana Andreja Fištravca, je zdaj po naših informacijah sodbo potrdilo tudi višje sodišče. Sodba, s katero je sodišče Dukarića obsodilo na šest mesecev pogojne zaporne kazni s preizkusno dobo enega leta, je torej zdaj pravnomočna. Tožilstvo je sicer za Dukarića zahtevalo sedem mesecev zaporne kazni s preizkusno dobo dveh let.

Za Marturo ni opravila nobenega dela

Kot je znano, je Dukarić decembra 2015 v družbi, katere stoodstotni lastnik je mariborski občinski avtobusni prevoznik Marprom, zaposlil Tamaro Lah in ji kasneje pogodbo tudi podaljšal, čeprav ta, kot je ugotovilo sodišče, za Marturo nikoli ni opravila nobenega dela. Zaposlitev Lahove v Marturi je poleti 2016 v javnosti izjemno odmevala, saj je njen mož Damjan Lah leta 2014 in nato znova tudi v letu, ko je bila zaposlena v Marturi, opravljal funkcijo direktorja mariborske mestne uprave, zakonca Lah pa sta imela tudi druge povezave z vodstvom mariborske občine. Takratna podžupanja Melita Petelin je bila namreč poročna priča Lahovih ob njuni poroki julija 2016.

"Delala" je lahko od doma

Zaposlitev Lahove v Marturi pa ni odmevala le zaradi povezav zakonskega para z ekipo takratnega župana Andreja Fištravca, ampak tudi zato, ker Martura prostega delovnega mesta ni objavila na zavodu za zaposlovanje niti ni od Lahove, ki je bila edina kandidatka za to delovno mesto, zahtevala izpolnjevanja kakršnihkoli pogojev. Ob tem je Dukarić Lahovi omogočil delo opravljati kar od doma na Primorskem, čeprav notranji pravilnik podjetja tega sploh ni omogočal.
Na odločitev višjega sodišča se je odzval tudi direktor Marproma Bernard Majhenič, kjer je Dukarić zaposlen kot vodja marketinga in upravljanja javnih parkirišč, vodenje Marture namreč opravlja le po pogodbi o poslovodenju. "Dukarić zaenkrat ostaja na čelu Marture. Sprememba v tem trenutku bi bila nesmiselna, saj bomo Marturo do poletja pridružili holdingu občinskih podjetij. Višina izrečene kazni tudi ne zahteva njegovega takojšnjega umika s funkcije," je komentiral Majhenič.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta