Energetika Maribor: Večino dobička bo vzela občina

Igor Selan Igor Selan
11.03.2019 16:40

Energetika je lansko poslovno leto končala z dobrih 1,6 milijona evrov dobička: od tega si bo največji kos, okrogel milijon evrov, odrezal edini lastnik - mariborska občina.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

​Energetika Maribor bo poslovno leto 2018 končala predvidoma z okrog 300 tisoč evrov dobička, kar je približno 20 odstotkov nad planom. To je le rezultat iz poslovanja, po izplačilu dividend iz projektnega podjetja v stoodstotni lasti Energetike, družbe Energija in okolje, bo čisti poslovni izid za minulo leto znašal kar 1,6 milijona evrov. Največji kos od dobička si bo odrezal edini lastnik tega javnega podjetja - mariborska občina, saj bo v njen proračun priteklo okroglo milijon evrov.

Direktor Energetike Alan Perc konec leta 2017 s takratnim ministrom za infrastrukturo Petrom Gašperšičem ob odprtju obnovljene kogeneracijske naprave za soproizvodnjo toplotne in električne energije
Sašo Bizjak

Investicije v prihranke

Kot nadaljuje Perc, so investicije nujne, če želijo zadostiti novim evropskim standardom o znižanju emisij, ki bodo začeli veljati leta 2022. "Z nizkoemisijskimi bomo zamenjali najstarejša in največja, 35-megavatna kotla, ki se jima je iztekla življenjska doba. Res je, da ju ne uporabljamo pogosto, vendar ju moramo imeti za primer, ko temperatura pade pod ledišče. S sončnimi zbiralniki na strehi, na kateri so že vsi potrebni nastavki zanje, bomo zagotavljali del proizvodnje toplote iz obnovljivih virov, s hranilniki toplote pa optimizirali proizvodnjo in s tem poslovanje. V hranilnikih bomo v času, ko je energija poceni, akumulirali tisoč kubikov tople vode, v času, ko je dražja, pa jih sprostili. Vse energetske družbe v Sloveniji moramo namreč del prihodkov investirati v prihranke, naši bodo po izračunanih znašali 430 tisoč evrov letno. Investicijo v hranilnike izvajamo skupaj z družbo Energija Plus, z njenimi sredstvi bomo zagotovili tretjino investicije," razlaga Perc.

Vročevod vsaj do zgradbe občine

Kljub temu da občina že vrsto let, tudi v proračunu za leto 2019, zmanjšuje sredstva za komunalo, v Energetiki upajo, da ne bo zastalo priključevanje objektov na vročevod na levem bregu Drave. V zadnjih štirih letih so ga namreč razširili od Pristana preko Tehniških fakultet in Srednje elektro šole do Gosposvetske ceste in za zdaj obstali v križišču Gregorčičeve in Tyrševe.
"S tem smo pridobili dodatnih tisoč stanovanjskih enot, in to brez novih objektov, ker se ti žal niso gradili. Upam, da bo občina imela dovolj denarja, da bomo lahko vod potegnili še do zgradbe občine, kar bi sicer moralo biti izvedeno že lani. Prej ali slej bomo vročevod potegnili vse do železniške postaje, a to so že dolgoročni načrti," sklene Perc.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta