Festival komedije Pekre: Radu Pavalecu listina za dolgoletno umetniško vodenje

Prebevšek Pia
19.06.2021 04:00
S podelitvami nagrad se je zaključil letošnji Festival komedije Pekre, Anja Glušič je naj komedijantka, nagrado za najboljšo predstavo po izboru strokovne žirije je prejelo Kulturno društvo Bohinjska Bela za predstavo Govorice.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Rado Pavalec (levo) in Zlatko Partlič Foto: Andrej Petelinšek
Andrej Petelinšek

Potem ko lani festivala komedije zaradi razglasitve epidemije niso mogli izpeljati v celoti, jim je letos le uspelo. Kljub nekaterim spremembam - namesto marca je festival potekal maja oziroma junija - so na odrskih deskah Kulturnega doma Pekre pretekle štiri vikende nastopili igralci iz vse Slovenije. Kot je povedal predsednik Turističnega društva Pekre Zlatko Partlič, so bili izzivi veliki, a se je splačalo. "S festivalom smo po dolgem premoru med prvimi v Sloveniji obudili nastope ljubiteljskih dramskih skupin. Zaradi bolezni je bilo letos odigranih pet predstav od prvotno načrtovanih osmih. Obisk je bil sicer skromen, saj po naših izkušnjah ljudje težko sledijo vsem ukrepom in navodilom, pod kakšnimi pogoji se lahko udeležijo predstav, a tisti gledalci, ki so prišli, so bili zadovoljni. Ljudje so se bali okužb, a virus naših predstav ni okužil," je hudomušno dodal Partlič.

Vlado Novak je navdušil v vlogi Gajaša.
Andrej Petelinšek

Da je edini festival ljubiteljskega gledališča v Sloveniji zares vseslovenski, dokazuje dejstvo, da so nagrade odšle na vse konce Slovenije. Nagrado za najboljšo predstavo po izboru strokovne žirije je prejelo Kulturno društvo Bohinjska Bela za predstavo Govorice. Prav tako je režiserka te predstave Bernarda Gašperčič prejela nagrado za najboljšo režijo po izboru strokovne žirije. Na festivalu so letos sodelovali že tretjič. "Na oder smo se vrnili po dobrem letu in ti dve nagradi nam pomenita dodatno spodbudo in motivacijo za nadaljnje delo. Zasluge gredo tako režiserki kot celotni igralski ekipi," je v imenu društva povedala Francka Smolej. Prav tako je dve nagradi - nagrado za najboljšo predstavo po izboru občinstva in posebno priznanje strokovne žirije za glasbeno interpretacijo - prejela predstava Strasti, laži in maček v žaklju v izvedbi KUD Loški oder iz Škofje Loke. Komedijant festivala je postal Boštjan Smukavec, član Gledališča Toneta Čufarja z Jesenic, ki je nagrado prejel za vlogo sprevodnika v predstavi Vozi, Miško!, za komedijantko festivala pa je bila izbrana Anja Glušič iz Šentjakobskega gledališča v Ljubljani, in sicer za vlogo Izabele v predstavi Resno moteni. "Nagrada tako meni kot celotni ekipi, ki je prispevala k predstavi, pomeni ogromno, še posebno po tem sušnem letu. Vedno znova radi pridemo nastopat v Pekre in komaj čakamo vse nadaljnje nastope," je ob prejemu nagrade povedala Glušičeva. Na dogodku so podelili tudi listino častnega člana Turističnega društva Pekre - posebno priznanje za izredne zasluge in osebni prispevek k razvoju društvene dejavnosti je prejel Rado Pavalec, dolgoletni umetniški vodja festivala.

Ob svečanem zaključku je predsednik Turistične zveze Slovenije Pavle Hevka poudaril, da se kulturno-umetniška društva v Pekre z veseljem vračajo. "Pomembnost festivala dokazuje tudi dejstvo, da je ugled festivala tako na lokalnem kot na nacionalnem nivoju vsako leto večji in da število prijavljenih skupin raste. Naša skupna dolžnost je, da festival ohranjamo in mu dajemo podporo z obiskom predstav ter s tem zagotavljamo dolgoročen razvoj. S tem festivalom vsako leto znova izkazujemo skrb za ljubiteljsko kulturo v Sloveniji," je povedal Hevka in dodal, da je za amaterske igralce festival komedije v Pekrah primerljiv z Borštnikovim srečanjem za profesionalne igralce.

Andrej Petelinšek

Svečanemu zaključku je sledila še predstava Gajaš, brez maske, katere avtor besedila je Prešernov nagrajenec Feri Lainšček. V monodrami je kot Pišti Gajaš, avtomehanik iz filma Petelinji zajtrk, blestel Vlado Novak in ob koncu predstave požel stoječe ovacije gledalcev v razprodani dvorani. Zbrani in organizatorji so se poslovili v upanju, da bi se prihodnje leto, ko bo festival doživel svojo polnoletnost, srečali, kot je v navadi - v marcu, brez mask in ob zasedenih stolih v dvorani.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta