Festival Lent 2020: Pristen in iskren, a brez Glavnega odra

Jasmina Cehnar Jasmina Cehnar
26.06.2020 01:00

Konec avgusta se obeta skromnejši, a kakovosten Festival Lent, ki letos po sili razmer stavi na intimna prizorišča in slovenske izvajalce. Eden največjih spektaklov bo odprtje prenovljenega Glavnega trga.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Večerov oder, ki se je v zadnjih letih selil po različnih prizoriščih, se vrača na svoje staro mesto, k Žičkemu dvoru.
Sašo Bizjak

Danes bi nas moral v poletje popeljati 28. Festival Lent z rokovskimi velikani, kot so Bijelo dugme, Prljavo kazalište in S.A.R.S. ter jazzovska imena, kot sta Bokanté in Pat Thomas, pa priljubljena Vlatko Stefanovski in Đorđe Balašević, a je Narodni dom Maribor originalni program zaradi izrednih razmer vrgel v koš, ga spisal na novo in dogajanje, kot je znano, umestil na konec poletja, v termin med 21. in 29. avgustom. Od največjega multikulturnega in multižanrskega poletnega festivala v tem delu Evrope tako ostaja minimum oziroma tisto, kar je v teh negotovih razmerah mogoče izpeljati. "Lent 2020 bo skromnejši, a kakovosten, pristen in iskren!" obljubljajo v Narodnem domu, ki ga vodi Vladimir Rukavina.

Vrnitev h koreninam

Poglavitna sprememba je, da Glavnega odra, ki v zadnjih letih išče svojo identiteto med dravskim nabrežjem in Trgom Leona Štuklja, tokrat sploh ne bo. Večje spektakle je namreč organizator odpisal zaradi omejitve zbiranja pa tudi stroškov z večjimi odri. "Stavimo na manjša, intimna prizorišča. Vračamo se h koreninam," je Boris Črnič - Boco, vodja odnosov z javnostmi iz Narodnega doma, pojasnil, da bo letošnji Lent podoben prvim letom festivala, ko je bilo dogajanje bolj butično in zato tudi bolj pristno ter skoncentrirano ob Dravi.

Takšnih prizorov na letošnjem festivalu zagotovo ne bo.
Andrej Petelinšek

Lente ne bo

Kot je povedal Črnič, so se folkloristom, glasbenikom in drugim izvajalcem zunaj EU zaradi negotovih razmer odpovedali. "Prednost smo dali slovenskim glasbenikom in tako v skladu s poslanstvom Narodnega doma Maribor skušali na najboljši način pomagati kulturno-umetniškemu sektorju, saj sodi med tiste, ki jih je kriza najhuje prizadela. Nastopili bodo Siddharta, Dan D, Lačni Franz, Vasko Atanasovski, Vlado Kreslin, Elvis Jackson, Tadej Toš ...," je našteval sogovornik iz Narodnega doma, kjer so pričakovali, da bo vlada omejitev zbiranja ljudi na javnih krajih povečala s petsto na tisoč oseb, a se glede na razvoj dogodkov na to ne zanašajo (pre)več.

Folkloristom, glasbenikom in drugim izvajalcem zunaj EU so se zaradi negotovih razmer odpovedali.
Igor Napast

Kako bo na promenadi

Na glavo bo postavljen tudi Art kamp z odrom Triglav v Mestnem parku, ki se začne 4. julija in bo potekal ob koncih tedna, med festivalom pa vsak dan. Ob tem se bodo v Mestnem parku vsako nedeljo še vse poletje nadaljevali promenadni koncerti.
Nedorečeno pa ostaja dogajanje na dravski promenadi. Kulinarični presežek, Sladolent, sicer bo, ni pa še jasno, kako bo z drugo gostinsko ponudbo.

Kulinarični presežek, Sladolent, sicer bo, ni pa še jasno, kako bo z drugo gostinsko ponudbo.
Igor Napast

Finančno prepolovljen festival

"V Narodnem domu Maribor se čutimo dolžni svojemu mestu in someščanom po prestani karanteni povrniti utrip, ki je zaznamoval mariborska poletja skozi zadnja tri desetletja, vse od prvega Festivala Lent. Še posebno po težkih časih, ki so za nami," so v Narodnem domu pojasnili, zakaj so ves čas vztrajali, da festival ne glede na vse zaplete in omejitve tudi tokrat izpeljejo.

Art kamp se bo začel 4. julija in bo potekal ob koncih tedna, v času festivala pa vsak dan.
Igor Napast
Vladimir Rukavina in Saša Arsenovič
Andrej Petelinšek

Novi koncept še vedno v zraku

Tam so že lani od ekipe Narodnega doma zahtevali nov koncept festivala, ki bi trajal vse poletje in z bolj zvenečimi imeni med drugim polnil hotelske kapacitete. "Dejstvo je, da se festival tekom zadnjih let ni znal prilagoditi s svežim, sodobnejšim konceptom. Takim, ki bi sledil smernicam inovativnega, kreativnega in za današnjo publiko primernega festivala, ki bi presegal meje zgolj lokalne publike in v mesto vabil tudi tuje goste," še vedno menijo v kabinetu župana Arsenoviča, kjer so lani napovedali evalvacijo festivala. ​Ali so jo izvedli in kakšne so ugotovitve, niso odgovorili.
​So pa povedali, da so se z vodstvom Narodnega doma večkrat sestali. "Organizator se je kljub temu odločil za strnjen koncept, s čimer smo se na občini predvsem zaradi danih razmer novega koronavirusa strinjali," so še sporočili.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta