(FESTIVAL LENT) Nazaj v prihodnost

Jasmina Cehnar Jasmina Cehnar
26.06.2020 01:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Janko Rath

Lanskoletne napovedi, da bo Festival Lent 2020 povsem drugačen, so se uresničile. Vendar ne v smeri novega koncepta, ki bi eno najprepoznavnejših blagovnih znamk Maribora končno popeljal v novo ero, pač pa po sili koronarazmer. Pred nami je festival, ki se vrača k Dravi, a je brez Glavnega odra, brez lente, brez izvajalcev izven EU, brez polovice proračuna in ne nazadnje lahko ostane celo brez publike.
​Skromnejši Lent je v teh razmerah razumljiv in logičen. Narodni dom, ki bi lahko, kot mnogi drugi, nad festivalom letos dvignil roke, v dnevno spreminjajočih se razmerah ni imel in nima lahke naloge. Ni pa razumljivo in logično, zakaj je nekoč prominentni festival, ki so ga tuji organizatorji kopirali in uspešno prilagodili sodobnim smernicam, še vedno brez vizije. V razmerah, ko je jasno, da obstoječi poslovni model ne funkcionira. Pet let po tem, ko je časovno skrčen zaradi manka denarja ostal brez svoje identitete - Glavnega odra na Dravi - in se ujel v spiralo padanja, v kateri ga je koronavirus potisnil še nekoliko globlje, o tem, kako dvigniti njegovo krivuljo, ni ne duha ne sluha.
Lanskoletni boj med županom Arsenovičem, ki je terjal spremembe, in direktorjem Rukavino, ki je te pogojeval z več denarja, je izkristaliziral le to, da sta občina in Narodni dom s svojimi predstavami, kakšen naj bo festival, trdno vkopana vsak na svojem Lentu. Čeprav so v županovem kabinetu obljubljali evalvacijo festivala, ki naj bi bila podlaga za spremembe, te še vedno ni bilo. Več kot napotka, naj delajo drugače, sodobneje, bolj tržno, čez vse poletje in z več odmevnimi imeni, s katerimi bi privabili tujce in polnili hotele, tako organizator nima.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta