Fontana vina: Ne razvrednotenje vin, ampak promocija

Miha Dajčman Miha Dajčman
26.09.2019 18:09

Mariborska vinska turistična ponudba bo od aprila 2020 bolj pestra. Maribor bo dobil prvo fontano vina

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bogdan Mak (levo) je k projektu Fontana vin povabil okoliške vinarje, sosede, ki so se sodelovanja razveselili. Na fotografiji še Andrej Mak in Ana Protner. 
Igor Napast

V Vodolah, na posestvu Sončni raj, ki ga vodi Bogdan Mak in kjer organizirajo Medeni dan, obiskovalci pa se lahko spustijo z ziplineom Čebelji let, bodo do novembra, ko bodo opravili testni zagon, zgradili Fontano vina z osmimi pipami, iz katerih bo teklo šest sortnih vin domačih vinarjev in dva brezalkoholna napitka.
Že več kot leto in pol so se na posestvu Makovih poigravali z mislijo o Fontani vina. Odločili so se za zasebno investicijo vredno nekaj manj kot 200 tisoč evrov, v projekt pa so vključili številne strokovnjake. Krajinski arhitekt Gregor Vreš je ustvaril interaktivni muzej na prostem s poudarkom na lokalnih posebnostih, del fontane bodo štajerski klopotec, leseni vinski sodi, iz katerih bo teklo vino, in elementi stare preše na kamen, vse skupaj pa bo umeščeno v naravnem okolju ob mariborski vinski cesti v Vodolah. Arhitekturni načrt je Mak zaupal podjetju Lumil, projektiranje in izvedbo podjetju Loral Alena Lorenčiča, točilna tehnika pa bo nastala v podjetju Etra iz Celja, ki je sodelovalo pri izgradnji Fontane piva v Žalcu.

Prvi preizkus že ob martinovanju

Bogdan Mak je k sodelovanju povabil okoliške vinarje, ki bodo prvi predstavili svoja vina. Te poteze so se vinogradniki razveselili, mariborska vinska kraljica Ana Protner je ob tem dejala: "Zdi se mi pomembno, da tak objekt stoji zunaj središča mesta. Maribor veliko naredi za razvoj središča mesta, za okoliška področja, ki prav tako spadamo pod Mestno občino Maribor, pa ne naredi veliko. Ideja, da nekaj nastane na naši vinski cesti, je velika priložnost za razvoj turizma pri nas." Na Fontani bodo vina Turističnih kmetij Protner, Emil, Bračko, Vina Joannes z ekološke kmetije Valentan ter Vinarstva in vinotoča Mak.

Igor Napast

Računajo na do 10.000 obiskovalcev

Polemike, da takšne fontane razvrednotijo vrednost vina, sta na predstavitvi dobro premišljene inštalacije fontane ovrgla tudi predstavnika vinarjev Ana Protner in Andrej Mak. "Gre za neke vrste promocijo. Mi bomo ponudili vrhunska vina," je zatrdil Andrej Mak, Protnerjeva pa je dodala: "Goste želimo izobraževati o svojih produktih. Ne želimo razvrednotiti vina in svojega dela."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta