(FOTO) Črn dim iz sežigalnice prestrašil krajane Rač

Barbara Bradač Barbara Bradač
25.09.2019 17:13

Pred dnevi je Račane vznemiril gost črn dim iz dimnikov podjetja Albaugh, a tam mirijo, da dogodek ni predstavljal nobene nevarnosti za zaposlene, ljudi in okolico.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
"V bistvu sem bil kar šokiran," nam je ob fotografijah črnega dima sporočil bralec iz Rač.
Božidar Dokl

Pretekli konec tedna je Račane močno razburil gost črn dim, ki se je vil iz dimnikov podjetja Albaugh. Podjetje v Račah proizvaja sredstva za zaščito rastlin, predvsem na osnovi učinkovine glifosat, v sklopu podjetja pa deluje tudi sežigalnica. V njej sežigajo odpadke, ki nastanejo pri lastni proizvodnji, pa tudi nevarne odpadke, ki jih pripeljejo pooblaščeni zbiralci odpadkov od drugod.
"Ko sem peljal otroka v šolo, sem zgrožen opazil, kako Albaugh (bivši Pinus Rače) v zrak spušča gost črn dim. V bistvu sem bil kar šokiran, saj je nepredstavljivo, da si lahko nekdo danes, v časih, ko smo se končno začeli zavedati pomembnosti narave, privošči tako brutalno onesnaževanje, in to sredi naselja. Kar je še bolj grozno, je, da stoji tovarna blizu osnovne šole in vrtca," je Večeru sporočil bralec in občan Božidar Dokl, ki nam je posredoval tudi fotografije in videoposnetke.

Gost črn dim iz sežigalnice odpadkov v središču Rač
Božidar Dokl

Dim se je vil okrog 15 minut

V podjetju so priznali, da se je tega dne v sežigalnici pripetila tehnična napaka. Ta je nastala pri ponovnem zagonu obratovanja sežigalnice, saj mesec in pol zaradi rednega letnega remonta ni delala. "Dne 20. septembra je nastala tehnična napaka pri obratovanju sežigalnice, ki se je zgodila na hidravličnih vratih za zapiranje peči številka 3 oziroma komore trdnih odpadkov. Ker vrat nismo mogli zapreti, je del dimnih plinov izhajal mimo glavnega dimnika na prosto. Opisano stanje je trajalo za čas izvedbe popravila. Po naši oceni je bil čas trajanja do odprave napake okrog 15 minut," je pojasnil direktor družbe Albaugh TKI Douglas Adair Kaye III.

Sežigajo tudi nevarne odpadke

Albaugh ima izdano in veljavno okoljevarstveno dovoljenje za sežigalnico, po katerem lahko sežgejo 4500 ton odpadkov na leto oziroma do 550 kilogramov na uro. V sežigalnici sežigajo odpadna olja, druge gorljive tekočine, trdna goriva, kurilno orodje. Natančneje, v obratu se sežigajo tudi nevarni odpadki, kot so barve, laki, medicinski odpadki, zdravila, fitofarmacevtska sredstva (pesticidi), odpadne kemikalije ...

Albaugh
Andrej Petelinšek

Dovoljenje za nedoločen čas

"Videti je bilo grdo, ampak izpust ni trajal dolgo. Čeprav sta tehnika in tehnologija vedno boljši, nikoli ne veš, kaj se lahko zgodi, saj absolutna varnost ne obstaja," je komentiral župan občine Rače-Fram Branko Ledinek.

Branko Ledinek: "Videlo je bilo grdo, ampak izpust ni trajal dolgo."
Igor Napast

Sistem sprotnega spremljanja prihodnje leto

Z nedavnim dogodkom se bodo ukvarjali tudi na inšpektoratu za okolje, kjer vsem svetujejo, naj se ob takšnih dogodkih ali okoljskih nesrečah najprej obrnejo na Center za obveščanje oziroma številko 112. Pregleda okoljskega inšpektorata v tem podjetju, ki sta bila lani in predlani, sicer nista pokazala odstopanj meritev od predpisanih mej.
Oddaljuje pa se uresničitev neizpolnjene obljube in zaveze raškega podjetja o sprotnih dostopih do vseh rednih in občasnih meritev emisij sežigalnice. Čeprav je direktor Kaye obljubil, da bi lahko bil sistem vzpostavljen že sredi poletja, ga še ni. "Nov sistem avtomatskega kontinuirnega zajemanja, merjenja in prikazovanja podatkov je instaliran. Trenutno smo v fazi, ko zaradi testiranja in kalibriranja novega sistema stari in novi sistem obratujeta paralelno. Predvideno je, da bo nov sistem začel obratovati z januarjem 2020," pojasnjuje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta