(FOTO in VIDEO) Leteči biki trenirajo akrobacije za letalske mitinge

Gregor Grosman Gregor Grosman
29.04.2022 18:23

Za potrebe bolj brezskrbnega in varnega treninga so uredili začasno zaprtje zračnega prostora nad mariborskim letališčem v času, ko je v zraku skupina The Flying Bulls.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Cobra (v sredini) je nastala iz dveh odsluženih helikopterjev. 
Gregor Grosman

Na mariborskem letališču je zadnje dni spet pestro, predvsem pa pisano. Iz Salzburga je v mesto ob Dravi priletela avstrijska skupina The Flying Bulls, ki tradicionalno pred sezono letalskih mitingov tukaj opravlja treninge. A letos je nekaj stvari drugačnih. Ker določeni ukrepi zaradi preprečevanja širjenja koronavirusa še zmeraj veljajo, imajo piloti različnih letal in helikopterjev zelo omejene stike. Kot nam je pojasnil organizator treninga Urban Simčič, pa se skupina že pripravlja tudi na nastop na enem največjih letalskih mitingov v Evropi. Gre za AirPower 22, ki bo v avstrijskem Zeltwegu 2. in 3. septembra. Zelo zanimiva točka bo vključevala dva helikopterja, tri letala, padalca base jumperja, tri wingsuite padalce in padalca, ki bo skočil z veliko zastavo.

En helikopter iz ostankov dveh

Ljubitelje letalstva, ki bi si treninge želeli ogledati z razgledne ploščadi Letališča Edvarda Rusjana Maribor ali od nekod iz bližnje okolice - lep pogled se ponuja s športnega letališča v Skokah -, bo gotovo zanimal predvideni urnik treningov. Prva ura po odprtju letališča je namenjena splošnemu prometu, med 10. in 13. uro poteka prvi del treninga, nato je ena ura za druge uporabnike, ki jo leteči biki izkoristijo za kosilo. Med 14. in 17. uro je drugi trening skupine The Flying Bulls, po tem bi bilo letališče sicer že zaprto, a so uredili dve uri dodatnega delovanja.

Leteči biki so v Maribor prileteli z različnimi letali in helikopterji, prihod prepoznavnega bombnika North American B-25J "Mitchell" pa je predviden za soboto. "Avion, ki ga v Mariboru še nismo gostili, je T-6 Texan. Ima repno kolo, včasih so z njim izvajali osnovne treninge vojaških pilotov, z njega pa so običajno šli naprej na T-28 Trojan," opisuje Simčič. Namesto Trojana, ki je strmoglavil junija lani, se je skupini pridružil novi Trojan. Je belo obarvan in je prispel iz Norveške.

Helikopter Bell Cobra 209/AH-1F prvič po prenovi na nebu izvaja akrobacije. Sestavili so ga iz ostankov stare cobre, ki je bila poškodovana, in druge, ki je bila že odpisana. "Gre za impresiven helikopter. Njegova največja značilnost je, da se mu rotor vrti izredno počasi v primerjavi z drugimi helikopterji, kar mu daje značilen zvok," pojasnjuje Simčič in še dodaja, da je bila cobra v času, ko je bila predstavljena, najhitrejši helikopter nasploh. Trenirata tudi pilota dveh helikopterjev BO 105 C, opazovati pa je mogoče še lovca Lockheed P-38 "Lightning" in Chance Vought F4U-4 "Corsair", pa reaktivca Alpha Jet, starodobnega dvokrilnika PT-17 Stearman in Cessno 337 Skymaster "Push Pull". Piloti in podporno osebje sicer bivajo v prenovljenem hotelu Arena, kjer so prisluhnili vsem njihovim željam in potrebam.

Leteči biki sami na nebu

Letos so za potrebe bolj brezskrbnega in varnega treninga pri Kontroli zračnega prometa Slovenije predlagali oziroma zahtevali, da se uredi TRA (Temporary Restricted Area), kar pomeni, da se zračni prostor v CTR Maribor, letališka nadzorovana cona zapre za druge in je letenje dovoljeno zgolj udeležencem treninga. "To pomeni, da je stanje takšno, kot če bi potekal letalski miting," razlaga Simčič. "Tako imamo resnično prave pogoje. V času, ko mi letimo, ni nobenega drugega prometa." Urejanje TRA je trajalo kakšna dva meseca, sogovornik pa je pohvalil osebje agencije za civilno letalstvo, ki so jim nudili vso potrebno podporo. V postopek urejanja je bilo vpleteno tudi ministrstvo za infrastrukturo in tudi vsi drugi, ki delujejo v zračnem prostoru, od Letalskega centra Maribor, Ptujskega aerokluba, Aerokluba Murska Sobota, policije, vojske in reševalcev.

Dvokrilec, krepko starejši od pilotov
Gregor Grosman

Direktor Javne agencije za civilno letalstvo Republike Slovenije (CAA) Rok Marolt je pojasnil, da so TRA izdali izključno zaradi letalske varnosti ostalih udeležencev, ker skupina The Flying Bulls izvaja akrobatsko letenje. "Ko dobimo vlogo, jo proučimo, to smo storili in predlagali ministrstvu, minister pa nato izda ustrezen sklep," je dodal Marolt. Na CAA so izračunali, da bodo drugi uporabniki zračnega prostora teh nekaj dni 50 odstotkov na slabšem, je pa letališče zato tudi za dve uri podaljšalo delovni čas in obratuje do 19. ure.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta