(FOTO) Iz Štajerca: Njen nakit, ki ga ustvarja že 13 let, ni le modni dodatek

Branka Bezjak Branka Bezjak
21.05.2020 04:25

Nataša Grandovec v svojem prodajnem ateljeju v Mariboru že trinajst let oblikuje nakit, v katerega preliva zgodbe, vtise iz narave. Za umetniško, eksperimentalno oblikovanje pri nas še vedno ni veliko razumevanja, zato pa je bila s svojimi deli izbrana na več natečajih v tujini, kjer je nanizala tudi že številne razstave, bila izbrana za sodelovanje pri več projektih.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nataša Grandovec
Andrej Petelinšek

Njene broške, zapestnice, uhani, okrasne igle, ki jih že trinajsto leto ustvarja in prodaja v svojem studiu April v Ulici kneza Koclja v Mariboru, včasih bolj spominjajo na nosljive male plastike kot na nakit. Od nekdaj namreč Natašo Grandovec, diplomirano oblikovalko nakita, ta bolj zanima kot oblika umetnosti kot pa modni dodatek. Tako že od leta 1998 s svojimi deli sodeluje pri različnih razstavah, natečajih doma in na tujem. Izjemno je ponosna, da je bila tudi letos (in že lani) izbrana, da kot edina iz Slovenije s svojim delom sodeluje na mednarodnem natečaju Gioielli in Fermento (Fermentiran nakit), ki se na ogled postavi v Piacenzi v Italiji. Izbranih je bilo le 62 oblikovalcev nakita iz celega sveta. Tema natečaja, ki je letos zaradi vseh okoliščin potekal le preko spleta, je bila Evolucija. Izbran je bil njen kos z naslovom Continuum. Narejen je iz titanovih trakov in srebra, pripoveduje pa o rasti in neprestani želji po napredku.

Zapestnica, s katero je lani sodelovala na razstavi v Italiji. Narejena je iz trakov, ki ponazarjajo obroče vinskega soda, na njih pa je drobna vejica grozda, na kateri je še ostalo nekaj grozdnih jagod za pozno trgatev. 
Osebni arhiv

​Razstave, natečaji so velika potrditev

Natečaj je zmeraj povezan s temo grozdja, vina ali trte. Lani je tako oblikovala zapestnico, narejeno iz trakov, ki ponazarjajo obroče vinskega soda, na njih pa je drobna vejica grozda. Dela za to razstavo v sodelovanju z italijanskim društvom za sodobni nakit zmeraj skrbno izberejo najboljši oblikovalci nakita, profesorji priznanih univerz. Zato je zanjo res posebno priznanje, da je del tega. S sodelovanjem pri takšnih projektih oblikovalci namreč ne le preizkušajo sebe, svoje delo primerjajo z drugimi umetniki iz celega sveta, ampak je to pomembna referenca, se povezujejo z drugimi, kar jim spet odpira nove priložnosti.
V Sloveniji je oblikovanje umetniškega, eksperimentalnega nakita še dokaj nerazumljeno, ni priznano kot posebna vrsta umetnosti, temveč zgolj kot obrt: "Zato so pomembni tovrstni projekti, razstave, da dobiš tudi odziv strokovne javnosti, da se razvijaš." Oblikovanja nakita pri nas tudi še zmeraj ni mogoče študirati. Sama je tako najprej poskušala z arheologijo, nato pa, ko je bila trdno odločena, da je oblikovanje nakita tisto, kar jo izpolnjuje in kar želi početi v življenju, našla študij na Metropolitan University v Londonu, za tem se je izobraževala še na Nova Scotia College of Art and Design v Halifaxu. "Brez velike podpore staršev mi to ne bi uspelo, za kar sem jim zelo hvaležna," doda.

Broška, Macesnova pokrajina
Osebni Arhiv

Pomembno je, kaj kupujemo

Njena dela posnemajo motive iz narave.
Osebni arhiv
Uhani iz lesa in kovine
Osebni arhiv
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta