(FOTO) Kako dostopen je Maribor invalidom: Opozorili tudi na "skrito past" na Glavnem trgu

Tatjana Vrbnjak Tatjana Vrbnjak
16.09.2020 14:30

Sprehod z invalidskimi vozički po Mariboru je pokazal, da so nekatere invalidom neprijazne rešitve tudi na novih prometnih pridobitvah v mestu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Klančina je sicer narejena, a da je za invalide na vozičku naklon prevelik, se je prepričal tudi podžupan Samo Peter Medved.
Tadej Regent

Kako dostopen je Maribor invalidom - tistim na vozičkih ali pa slepim in slabovidnim? Četudi je iz leta v leto bolje, je ovir še veliko. So tudi tam, kjer jih ne bi smelo biti, ker bi naj bile že odpravljene. A so klančine v praksi za invalida na vozičku prestrme, nevarne, neprimerne. To je pokazal tudi sprehod po Mariboru, ki so ga pripravili v okviru dneva mobilnosti invalidov ob evropskem tednu mobilnosti 2020.

Z akcijo "Pridem takoj" so invalidi na Slomškovem trgu opozarjali na neupravičeno parkiranje na invalidskih parkirnih mestih.
Tadej Regent


"Samo na poti od centra mesta do bolnice so tri ali štiri klančine, preko katerih brez pomoči nočem, ker se lahko zvrnem," je dejala znana maratonka na invalidskem vozičku Štefka Vegan. Na prenovljenem Glavnem trgu je opozorila še na "skrito past": majhen rob, zaradi katerega je morala z invalidskim vozičkom narediti rahel ovinek. Kar ni problem, težava je to, da rob invalid zlahka spregleda. Na desni strani Glavnega mostu je Štefka potrebovala pomoč zaradi prestrme klančine, in enako prek ceste in potem še enkrat. Pri bolnišnici spet opozorilo: z ene strani ceste je klančina v redu, na drugi strani je prestrma ... pa sta bili obe zgrajeni hkrati in ju je delal isti izvajalec.

Ogled poti in ovir za invalide s podžupanom Samom Petrom Medvedom
Tadej Regent


Na novi plato v Ljubljanski ulici so invalidi z vozički brez težav prišli, a so nato na peronu opozorili na povsem nepotreben rob, ki jim oteži gibanje. Še veliko težje pa je na platoju nad podvozom slabovidnim, ki se jim razgibana površina, ker ni nobenih kontrastov, zdi kot da bi bila ravna. Kako plato vidijo slabovidni, je skozi posebna očala videl tudi podžupan Samo Peter Medved in potem le pripomnil: "Vi morate z arhitekti več sodelovati!"

Tadej Regent


Takšen sprehod Svet invalidov Maribor ni organiziral prvič in pogosto se ugotovi, da bi morali biti invalidi vključeni tako v projektiranje kot tudi v pregled izvedenih del. "Prepričan sem, da bi morala v gradbeni in prostorski zakonodaji zveza invalidov imeti možnost mnenjedajalca in pogojedajalca, ker samo na ta način bomo prišli do kvalitetnih rešitev. Ker če so lahko ribiči, naravovarstveniki vključeni v te procese, potem bi morali biti tudi invalidi. To je moje strokovno mnenje, ker se celo življenje s tem ukvarjam," je poudaril  Samo Peter Medved.

Tadej Regent


Sprehod je bil le del aktivnosti. Z akcijo "Pridem takoj" so invalidi na Slomškovem trgu opozarjali na neupravičeno parkiranje na invalidskih parkirnih mestih, tako da so na parkirna mesta "parkirali" invalidski voziček s podobnimi obvestili, kot jih vozniki puščajo v avtih, ko jih parkirajo na mestih za invalide.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta