(FOTO) Kako ​poteka informativni dan na srednjih šolah v Mariboru?

Barbara Bradač Barbara Bradač
17.02.2023 13:00

Devetošolci so pred pomembno prelomnico. Kako je bilo na Srednji zdravstveni in kozmetični šoli? In kaj je naš fotoreporter ujel v objektiv na Srednji šoli za prehrano in živilstvo ter Srednji šoli za oblikovanje​?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Praktično so delo prikazali na Srednji šoli za prehrano in živilstvo Maribor.
Sašo Bizjak

Devetnajst srednjih, poklicnih šol in gimnazij v Mariboru in okolici v prihodnjem šolskem letu razpisuje več kot 70 programov. V petek in soboto jih predstavljajo učencem. Nekateri so prišli sami, drugi v spremstvu staršev. Na nekaterih mariborskih osnovnih šolah letos opažajo bolj razpršene želje po nadaljevanju šolanja kot pretekla leta. 

Informativni dan na Srednji šoli za oblikovanje Maribor​, kjer imajo šest programov. 
Sašo Bizjak

Na mariborski Srednji zdravstveni in kozmetični šoli je bila šolska telovadnica skoraj premajhna za vse, ki so obiskali dopoldanski informativni dan. Vsaj polovica osnovnošolcev je prišla skupaj s starši. "Naš informativni dan je razgiban. Dobijo vpogled ne samo v program, tudi vpogled v to, kako šola diha. Nič ne olepšujemo, povemo tako, kot je, realno. Zato imamo posnete tudi krajše filme, ki zelo nazorno prikažejo delo, ki ga po opravljanjem šolanju opravljajo naši dijaki," je povedala ravnateljica Katja Rek.

Sašo Bizjak

Ob splošnih podatkih, predstavitvi programov, tudi omejitvah vpisa v preteklih letih in potrebnem številu točk so prikazali še številne dejavnosti. Vse to v obliki televizijskih poročil, vodenja iz studia in javljanja iz terena. Za zabavni del so poskrbele tudi dijakinje programa kozmetični tehnik, ki so pripravile modno revijo, pevsko nadarjeni so tudi zapeli. "Dejstvo je, da že prej vse na spletu pogledaš, prav tako smo imeli razgovor s svetovalnimi službami na osnovni šoli in skoraj že vse vemo, predvsem glede postopka vpisa. Pravzaprav kaj novega nisva izvedeli danes," sta povedali osnovnošolka in verjetno bodoča bolničarka še ne 14-letna Nia Nerat in njena mama Jasmina. Z drugačnim vtisom pa sta po dobri predstavitveni uri odšli osnovnošolka Barbara Potisk in njena mama: "Bilo je zelo zanimivo, precej. Predvsem, kakšne so realne možnosti nadaljevanja šolanja, je bilo boljše pojasnjeno, kot zapisano na spletni strani." Da informativni dnevi sploh niso preživeta forma, je poudarila. "Odgovore na moja vprašanja sem dobila prav na informativnem dnevu. Zanimalo me je, kakšna je razlika med programi in z odgovarjanjem na vprašanja lažje izluščila, kateri bi bil zame najboljši. Predstavitev praktičnega dela je bila odločilna," je povedala bodoča tehtnica zdravstvene nege Lara Lobnik, ki se je udeležila že dneva odprtih vrat na tej šoli.

Maribor - infirmativni dnevi - informativni dan - dijaki - šola - Izobraževalni center Piramida Maribor - IC PIramida - predstavitev programov pouk - Šola -
Sašo Bizjak

Na II. gimnaziji Maribor se je informativnega dne udeležil osnovnošolec Tarik A. Juvan, ki še ni popolnoma odločen, zato bo popoldne in jutri obiskal še III. gimnazijo ter mariborsko srednjo ekonomsko šolo in gimnazijo. ​"Že prej sem se drugje pozanimal marsikaj o šoli, večinoma pri bivših in sedanjih dijakih. So pa še vedno dobrodošli informativni dnevi, čeprav sem večino informacij že imel. Mene najbolj zanima, kako pouk poteka, če je fleksibilen, in tudi kakšen je občutek na šoli, kar so mi povedali drugi, najbolj pa ga samo na šoli občutiš," je povedal po obisku na II. gimnazije. 

Sašo Bizjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta