(FOTO) Letni kino Minoriti v Lutkovnem gledališču: Od Botra do košarkarske pravljice

Barbara Gavez Volčjak Barbara Gavez Volčjak
10.07.2022 18:30

Vsi filmi so namenjeni širši publiki, čeprav si organizatorji ne prizadevajo zgolj napolniti avditorija. Na otvoritev prišlo več kot sto gledalcev vseh generacij

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Letni kino na prostem poskrbi za drugačno vzdušje.
Andrej Petelinšek

S projekcijo slovenskega filma Inventura, dobitnika štirih vesen na lanskem Festivalu slovenskega filma v Portorožu, se je v soboto zvečer v zunanjem avditoriju Lutkovnega gledališča Maribor začel letošnji Letni kino Minoriti. Do 20. avgusta si bo mogoče vsako sredo in soboto ob 21. uri ogledati predstavo iz sodobne domače in mednarodne produkcije. S projekcijo digitalizirane verzije filma Boter, ki letos praznuje 50 let, pa se bodo vrnili tudi v čase filmske klasike. Nekaterim projekcijam bodo sledili pogovori z ustvarjalci filma, pred drugimi bodo prikazani kratki predfilmi s predstavitvami partnerskih festivalov iz Maribora in širše regije.

Rene Puhar iz Društva za razvoj filmske kulture Maribor, ki letni kino organizira skupaj z Lutkovnim gledališčem Maribor in Kulturno-glasbenim brlogom, je ob otvoritvi povedal, da sta kljub prevladujočemu mnenju, da je njihov program usmerjen v zahtevnejšo produkcijo, letos na programu kar dve komercialni uspešnici, poleg Botra tudi slovenski dokumentarni film 2017 o uspehu naše košarkarske reprezentance na evropskem prvenstvu v Carigradu. "Program ni tako konceptualen kot prejšnja leta, ko je bil bolj tematsko usmerjen. Skoraj brez izjeme so vsi filmi gledljivi, namenjeni širši publiki, čeprav še vedno težimo h kuratorski funkciji, torej nobenega filma ne damo na program samo zato, da bi napolnili avditorij," je dejal Puhar.

Rene Puhar je pred projekcijo filma Inventura pozdravil režiserja Darka Sinka. 
Andrej Petelinšek

Program je drugačen

Kljub občutno hladnejšemu vremenu kot pretekle dni se je v soboto za obisk odločilo nekaj več kot sto gledalcev vseh generacij, ki glede na slišane komentarje v mestu pogrešajo kakovostne filme. Redna obiskovalka Alenka Angleitner je povedala, da si že nekaj let ogleda skoraj vse filme v letnem kinu, ker je program drugačen kot v multipleksih. "Zanimajo me slovenski filmi, večinoma se tudi vnaprej pozanimam o vsebini, ampak za obisk se ne odločam na podlagi tega. Prepričana sem, da bo film v letnem kinu kakovosten, zato si ga pridem ogledat, kadar le utegnem, običajno skupaj z možem, ki pa je bil nocoj zadržan," je pojasnila Angleitnerjeva. Med predstavniki mlajše generacije smo ustavili sestri Ajdo in Nežo Mihajlovič, ki morata za obisk letnega kina še dobiti dovoljenje staršev. "Film Inventura sva si ogledali, ker se želiva udeležiti avdicije za naslednji film njenega režiserja Darka Sinka," sta povedali zgovorni najstnici.

Vstopnice je pred predstavo mogoče kupiti v na novo urejeni info točki.
Andrej Petelinšek

V kinu je posebno vzdušje

Med najbolj vztrajnimi obiskovalci, ki so se udeležili tudi pogovora z režiserjem Darkom Sinkom po predstavi, je bil tudi Mariborčan Klavdij Jöbstl, ki prav tako že nekaj let bolj ali manj redno obiskuje letni kino. "Repertoar sestavljajo kvalitetni sodobni filmi, ki jih ne moremo videti nikjer drugje, pa tudi vzdušje v kinu je zaradi skupinske dinamike povsem drugačno kot v domači dnevni sobi. Zanimivo bo videti Botra, ki si ga lahko ogledamo samo po televiziji, in to skoraj nikoli s slovenskimi podnapisi," je menil sogovornik.

Dober obisk je po mnenju Ksenije Repina, pristojne za stike z javnostmi, tudi svojevrsten dokaz, da je program Letnega kina Minoriti v mestu potreben in bi ga bilo smiselno izvajati vse leto. Po mnenju Reneja Puharja je skrajni čas za primerno dvorano za tovrstni program, z vztrajnostjo ponudnikov pa bi se sčasoma zagotovo tudi v Mariboru vzpostavila kritična masa publike za zahtevnejše, tako imenovane art filme.

Za gostinsko ponudbo skrbi Kulturno-glasbeni brlog.
Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta