(FOTO) Lovci svetujejo previdnost: Na Pohorju in Kozjaku so opazili rjavega medveda

Marjan Toš
23.04.2021 14:20
Lovci in gozdarski strokovnjaki svetujejo, da se človek ob morebitnem srečanju z medvedom in še zlasti z medvedko z mladiči ne vede kot napadalec in ne prekorači kritične tolerančne razdalje.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sled medvedove šape Foto: Lovska Družina Boč na Kozjaku
Lovska Družina Boč Na Kozjaku

Potem ko so pred dnevi kamere posnele rjavega medveda na krmišču Lovske družine Podvelka, se je kosmatinec očitno napotil na daljši sprehod preko Drave na Kozjak. Tam je na enem od krmišč za divje prašiče Lovske družine Boč na Kozjaku povzročil manjše razdejanje. Lovci so spremljali globoke sledi medvedovih šap in jih tudi dokumentirali. Medved se je tako napotil še na krajši potep na Gaj nad Mariborom. Pri njih ni pustil vidnejših posledic in tudi sicer po vseh zbranih podatkih na Kozjaku ni povzročil škode na domačih živalih ali v čebelnjakih. Zadnja lokacija, na kateri so lovci zaznali medveda, je revir Rdeči breg v Lovski družini Puščava iz Lovrenca na Pohorju.

Verjetno gre za enega rjavega medveda, a nikoli se ne ve, pravijo pri Lovski zvezi.
Natalija Jurše

Pojav rjavega medveda na Pohorju ni ne prvi in tudi ne zadnji. Nekoliko je presenetil lovce na Kozjaku. Kot meni strokovni tajnik Lovske zveze Maribor Božidar Kunej, gre verjetno za enega rjavega medveda, a nikoli se ne ve. Sodeč po velikosti šap v njegovih sledeh je verjetno srednje stara odrasla žival. Predsednik Lovske zveze Maribor Marjan Gselman ob tem opozarja na previdnost pri morebitnih bližnjih srečanjih z medvedom. Medved ima zelo dobro razvita čutila, predvsem sluh in voh, precej slabše pa vidi. V človeku nikoli ne vidi plena in ga tudi ne zalezuje ali lovi za svojo prehrano.

Marjan Gselman: "Izogibati se je treba sunkovitim in hitrim gibom, opozarjanje medveda na naš prihod pa je zelo priporočljivo s hrupom."
Marjan Toš

Kljub temu so bližnja srečanja z medvedom lahko zelo nevarna, dodaja Gselman in opozarja, da se mu je bolje izogniti. Medved se pri srečanju s človekom počuti predvsem ogroženega in se želi tej grožnji čim prej umakniti. Zato tako lovci kot gozdarski strokovnjaki svetujejo, da se človek ob morebitnem srečanju z medvedom in še zlasti z medvedko z mladiči (takšna srečanja so lahko za človeka tudi usodna) ne vede kot napadalec in ne prekorači kritične tolerančne razdalje. Izogibati se je treba sunkovitim in hitrim gibom, opozarjanje medveda na naš prihod pa je zelo priporočljivo s hrupom, sploh, če prečkamo kraje, kjer se medved pogosto zadržuje. Predsednik Lovske zveze Maribor prosi ljudi, da med sprehodi v naravi s pasjimi ljubljenčki te vedno vodijo na povodcu.

Gibanje rjavega medveda na Pohorju in Kozjaku bodo lovci skupaj z gozdarji še naprej pozorno spremljali in o tem obveščali javnost.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta