(FOTO) Martinovanje v Mariboru: Mlado vino s PCT-jem

Miha Dajčman
11.11.2021 18:09

Mošt se je v Mariboru drugo leto zapored v vino spremenil brez tradicionalnega martinovanja, a z enakim entuziazmom ob slavljenju žlahtne kapljice

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

V Vinagu so predstavili mlado vino mladi mariborčan. 

Igor Napast

Bil je največji praznik na Štajerskem, pa nismo vedeli, kam naj gremo in kaj naj počnemo. A praznovanje martinovega ne sme izostati. Pogled na prazen Trg Leona Štuklja je bil danes dopoldne povsem vsakdanji, dokler se okoli 11. ure na prizorišču tradicionalnega martinovanja ni zbrala skupina prijateljev. Ob predvajanju online martinovanja na Radiu City, ki je trajalo vse od 7. ure zjutraj, so si ob 11.11 navzoči zaželeli srečno in zdravo novo leto. "Pubeci, srečno in zdravo. Zdaj imamo mlado vino," je bilo slišati med trkanjem (žal plastičnih) kozarcev.

Liter-liter ali špricer tu in tam, a dan je v središču mesta minil brez prazničnih posebnosti. Večina gostincev in turističnih kmetij v Mariboru in okolici je za praznik vinarjev poskrbela za Martinove menije, odstopanj pa predvsem zaradi aktualnih ukrepov ni bilo.

Poseben Martinov program so pripravili v Vinagu. Na dvorišču pred kletjo so za domov prodajali vino iz največje mariborske kleti, v kleti pod mestnim središčem pa so pripravili degustacije vin. "Joj, ko bi vedeli, kakšna so bila martinovanja nekoč," je bilo slišati debato za eno od miz, ko smo se danes popoldne spustili po triindvajsetih stopnicah v podzemlje Maribora. Klet pa ni bila polna, kot bi pričakovali na tak dan.

Igor Napast

Družbe so prihajale v klet Vinaga, a se hitro odpravile po opravkih. Da bi za martinovo pripravljali posebne načrte, ni bilo slišati. Obujali so spomine na nekdanja množična martinovanja v Mariboru in želje, da bi kmalu spet družno nazdravili v središču mesta. Marsikdo se je pred vhodom v Vinag odločil, da vina ne bo spil, saj pitje pred vhodom ni bilo mogoče.

Vinag bo imel klet za goste odprto do nedelje, vsak dan od 12. do 20. ure. Posebno Martinovo ponudbo imajo prav tako številni gostinci in vinarji v Mariboru in okolici. Povsod morajo gostitelji upoštevati ukrepe za preprečevanje širjenja koronavirusa.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta