(FOTO) Metkino nabodalo pozdravi obiskovalca pred vhodom v Kulturno četrt Minoriti

Barbara Bradač Barbara Bradač
23.05.2024 13:19

Maribor je bogatejši za javno plastiko Metke Kavčič - Metkino nabodalo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Pred vhodom v Kulturno četrt Minoriti obiskovalca po novem pozdravi nadrealistična skulptura velikih dimenzij, ki jo je akademska kiparka Metka Kavčič poimenovala Metkino nabodalo. Iz aluminija izdelane ogromne vilice nabadajo mehko oblo poliestrsko formo, na kateri je fotografija avtoričinega očesa, ki jo je posnel fotograf Branimir Ritonija.

Andrej Petelinšek

Pri mariborski občini so zapisali, da kiparka že 24 let ustvarja v ateljeju ob Vojašniškem trgu, kjer je s svojim delom zmeraj bila svetla točka tega nekoč degradiranega območja: "Zaradi njenega doprinosa k oživljanju tega dela mesta in kot mednarodno priznani umetnici se ji kot mesto zahvaljujemo za doprinos s postavitvijo dela Metkino nabodalo na primernem prostoru, kjer njena plastika nastopa kot povezovalka lokalnih ponudnikov hrane in kulture pred vhodom v kulturno četrt Minoriti."

Fotograf Branimir Ritonija, Metka Kavčič in mariborski župan Saša Arsenovič
Mestna Občina Maribor

Metka Kavčič je umetnica rojena v Mariboru, ki je leta 1987 diplomirala na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, na oddelku za kiparstvo pri profesorju Slavku Tihcu. Specialko za konservatorstvo in restavratorstvo je leta 1990 zaključila pri profesorju Francu Kokalju na isti ustanovi in se kasneje strokovno izpopolnjevala na École Nationale Supérieure des Beaux-Arts v Parizu. Od leta 2000 živi in dela kot samostojna ustvarjalka na področju kulture v Mariboru.

Mestna Občina Maribor
Maribor - Vojašniški trg - Kultura - Skulpture - Javna plastika – Metkino nabodalo, ki stoji pred vhodom v kulturno četrt Minoriti - Metka Kavčič - -
Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta