(FOTO) Na dvorišču Pokrajinskega arhiva Maribor zeleni paviljon

Jana Juvan Jana Juvan
28.11.2023 16:18

Paviljon so postavili v okviru projekta Naj dvorišče ne bo parkirišče, ki izpostavlja pomen dvorišč v starem mestnem jedru in njihov potencial za širjenje pozitivnih vplivov preko svojih meja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Paviljon miru in sožitja ponuja trajnostno rešitev za pridobivanje sveže hrane v mestnem okolju.
Sašo Bizjak

Na dvorišču Pokrajinskega arhiva po novem stoji leseni Paviljon miru in sožitja, Growroom, kot ga s tujko imenujejo v društvu Hiša!, ki ga je postavilo. "Paviljon ponuja trajnostno rešitev za pridobivanje sveže hrane v mestnem okolju, spodbuja k urbanemu vrtnarjenju in ozelenjevanju, spodbuja lokalno samooskrbo in ustvarja zeleno oazo v sicer sivem okolju ter omogoča trajnostno rabo prostora," pojasnjuje arhitektka Katarina Kušar iz Hiše!.

Sašo Bizjak

Načrti za paviljon so prosto dostopni, spodbuditi želijo ljudi, da po tem zgledu ozelenijo še kakšno dvorišče v mestu. Ideja je primerna tudi za majhne površine, kot so strehe garaž ali parkirna mesta.

Leseni paviljon sestoji iz štirih nivojev, ki ustvarjajo krožni vrt v notranjosti objekta.
Sašo Bizjak

"Takšne prakse prispevajo k zmanjšanju onesnaženosti zraka v mestnem jedru, zmanjšujejo učinek urbanega toplotnega otoka, ki se pojavi v mestih zaradi velike količine asfalta in betona, prispevajo k ohranjanju biotske raznovrstnosti v mestnem okolju, zmanjšujejo hrup in pomembno prispevajo k izboljšanju kakovosti bivanja na prostem," doda Katarina Kušar. Paviljon so postavili v okviru projekta Naj dvorišče ne bo parkirišče, ki ga sofinancirata ministrstvo za naravne vire in prostor in EU.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta