(FOTO) Na nekaterih mariborskih fakultetah brezplačni menstrualni pripomočki

MBK
18.06.2024 02:00

Mladinski kulturni center Maribor je podprl projekt Rdeči val, ki so ga zasnovale študentke magistrskega študija psihologije v Mariboru.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Študentke so na straniščih nekaterih fakultet postavile škatlice z menstrualnimi pripomočki, ki jih opazujejo in redno polnijo.
Mkc Maribor

Mladinski kulturni center (MKC) Maribor je v sklopu svojega programa Lokalni sklad za mlade z idejami - Banka idej podprl projekt Rdeči val, ki so ga zasnovale študentke magistrskega študija psihologije v Mariboru in ki je namenjen zagotavljanju brezplačnih menstrualnih pripomočkov na mariborskih fakultetah. Do zdaj so študentke v projekt vključile Filozofsko in Pedagoško fakulteto ter Fakulteto za naravoslovje in matematiko. 

(DOBRA ZGODBA) Kako so prvi posredovalci rešili življenje 47-letniku, ki je doživel srčni zastoj

"S tem projektom želimo zagotoviti dostopnost menstrualnih vložkov na fakultetah in s tem prispevati k ustvarjanju bolj prijazne družbe," poudarjajo študentke Ana Globokar, Doroteja Novak, Eva Perčič, Nina Pohorec in Nika Vrlinič, ki so intervencijo Rdeči val zasnovale v sklopu študijskega predmeta aplikativne psihologije in na podlagi že obstoječih praks iz tujine, ki so se izkazale za uspešne. "Raziskave kažejo, da lahko ženske ob pomanjkanju stalno dostopnih menstrualnih pripomočkov doživljajo sram, stres in celo zmanjšano osredotočenost na študij in delo. Osrednji cilj naše intervencije je, da bi imela prav vsaka ženska vsak trenutek dneva dostop do menstrualnih pripomočkov, predvsem v krizni situaciji, ko na menstruacijo ni pripravljena. Hkrati pa želimo zmanjšati tudi družbeno stigmo in spodbujati zdrav odnos do menstruacije," je pojasnila Ana Globokar.

Mkc Maribor

(FOTO) Mariborski otok se pripravlja na prve kopalce: Kaj prinaša nova sezona in kakšne težave so še vedno z mostom

In kako projekt deluje? Študentke so na straniščih fakultet postavile škatlice z menstrualnimi pripomočki, ki jih opazujejo in redno polnijo. "V enem mesecu so opazile precejšno porabo, večjo, kot smo pričakovale. Porabilo se je več kot 800 menstrualnih pripomočkov," je opisala Doroteja Novak. Ob tem študentke poudarjajo, da željo, da bi v prihodnje prišlo do izmenjave pripomočkov po načelu "vzemi enega, prinesi novega" in da bi se v takšni obliki projekt obdržal za prihodnje generacije študentk. Trenutno sicer opažajo, da kroženje še ni utečeno, zato poskušajo preko obvestil in družbenih omrežij to spodbuditi.

(FOTO) Festival Lent: Zakaj so na občini zahtevali preselitev odra Art kampa na novo lokacijo?

Mkc Maribor

MKC Maribor je projektu Rdeči val zagotovil finančno podporo ter pomoč pri promociji. "Zdi se mi izjemno pomembno, da se takšne pobude mladih realizirajo z ustrezno podporo in da je tako učinek kar najbolj celovit," je ob tem poudarila Eva Žunec, samostojna strokovna sodelavka na MKC Maribor.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta