(FOTO) Na obisku državna sekretarka: Za sanacijske ukrepe na vodotokih letno po 120 milijonov

Igor Selan Igor Selan
15.02.2024 19:00

Štajersko je danes obiskala državna sekretarka na ministrstvu za naravne vire in prostor Lidija Kegljevič Zagorc in občine povabila k sodelovanju pri pripravi programa sanacij in investicij na vodni infrastrukturi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Državna sekretarka na ministrstvu za naravne vire in prostor Lidija Kegljevič Zagorc (prva z leve) si je skupaj s predstavniki direkcije za vode med drugim ogledala tudi stanje na reki Dravi v Staršah
Igor Napast

Štajersko je danes obiskala državna sekretarka na ministrstvu za naravne vire in prostor Lidija Kegljevič Zagorc in si skupaj s predstavniki direkcije za vode ter nekaterimi župani ogledala stanje na tukajšnjih vodotokih, predvsem na reki Dravi. Kot je povedala, je bil namen obiska vzpostaviti prvi stik z občinami ter jih povabiti k pripravi programa sanacij in investicij na vodni infrastrukturi za letos in prihodnje leto: "Za ti dve leti smo pripravili predlog vseh ukrepov. Zdaj ga bomo poslali občinam, te bodo nanj podale pripombe, po uskladitvi pa ga bomo izvajali tudi na terenu. Za sanacijske ukrepe, ki bodo sledili po juniju in bodo trajali pet let, bomo vsako leto namenili po 120 milijonov evrov." Kot je še povedala, na Dravi problem predstavlja predvsem iskanje konsenza med vodarsko, kmetijsko in naravovarstveno stroko.

S tem se je strinjal tudi župan občine Duplek Mitja Horvat: "Zdi se, da se na ministrstvu zdaj končno zavedajo problematike in da razumejo, da bodo morali sprejeti neke osnovne odločitve o tem, ali bomo na območju Drave spodbujali kmetijstvo ali imeli Naturo 2000."

Igor Napast
Igor Napast

Da so s pristopom ministrstva zadovoljni, je povedal tudi mariborski podžupan Samo Peter Medved"Končno se je vzpostavil odprt dialog, kjer se je slišalo tudi nas. Občine namreč do zdaj nismo vedele, kako pripraviti projekte, še več, od nas se je celo pričakovalo, da bomo same investirale v redno vzdrževanje vodotokov, kar sploh ni naša naloga. Znano je namreč, da smo do zdaj imeli velike težave tako s protipoplavnimi ureditvami kot tudi s prostorskim načrtovanjem, pripravo dokumentacije in s pridobitvijo projektnih pogojev ter soglasij direkcije za vode. Zdaj so nam obljubili drugačen pristop."

Kot je še povedal Medved, je lani v Mariboru bilo izvedenih 19 ukrepov, letos jih bo 25, in to po celotnem območju občine: "Vemo pa, da imamo predvsem v Malečniku še odprte zadeve, ki naj bi se v tem kohezijskem obdobju vseeno nadaljevale, čeprav lani protipoplavni ukrepi tam niso bili izvedeni."

Igor Napast
Igor Napast
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta