(FOTO) Na obisku v kulturnih ustanovah: Ko se razveseliš prvih devetih obiskovalcev

Urška Kereži
09.05.2020 01:00

Po muzejih, galerijah in knjižnicah se že sprehajajo prvi obiskovalci, ki lahko v umetnosti znova uživajo v živo, ob določenih prilagoditvah seveda. A množičnih obiskov za zdaj ni, ker ni šolskih skupin in turistov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Da bo ob odpiranju kulturnih ustanov potrebno potrpljenje, ker po hrani za dušo žal ni tako hrepenečega povpraševanja kot po Mc'Donaldsu, se zavedajo tudi v mariborski Umetnostni galeriji.
Andrej Petelinšek

Razkuževanje rok, oznake za priporočeno razdaljo med obiskovalci in njihovo preštevanje, obvezne smeri gibanja po razstavah ter zaščite pri blagajnah so tudi nova realnost kulturnih ustanov, ki so v tem tednu ponovno odprle svoja vrata. Smernice za organizacijo dela in obiskov, ki so jih pripravili Skupnost muzejev Slovenije, ministrstvo za kulturo in Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), med drugim še določajo, da morajo zagotoviti vsaj 20 kvadratnih metrov prostora na obiskovalca ter omejiti uporabo predstavitvenih pripomočkov in drugih predmetov, ki se jih v običajnih okoliščinah ljubitelji kulture dotikajo. Poleg tega je vstop možen le za posameznike, družine in manjše skupine, plačilo vstopnine in nakupa v muzejski trgovini je zgolj brezgotovinsko, listanje publikacij ni dovoljeno. Strokovnih vodstev po muzejskih zbirkah in spremljevalnih pedagoških oziroma andragoških programov, posvetovanj, okroglih miz in odprtij razstav ministrstvo za zdaj ne priporoča. Tako za zaposlene kot tudi obiskovalce je obvezna uporaba zaščitnih mask, vstopijo lahko le zdravi ljudje brez znakov okužbe dihal, kakor določajo navodila NIJZ.

Tako za zaposlene kot tudi obiskovalce je obvezna uporaba zaščitnih mask.
Andrej Petelinšek

Odpovedali že tako simbolično vstopnino

S torkom, ob ponedeljkih so muzeji in galerije običajno zaprti, na oglede v Mariboru tako ponovno vabijo Umetnostna galerija, Pokrajinski muzej, Muzej narodne osvoboditve in Sinagoga. Ker zadnji brezstičnega plačevanja ne omogočata, sta se do nadaljnjega tudi odpovedali že tako simbolični vstopnini. In če bi se po Sinagogi v aprilu in maju sicer sprehodilo okoli 250 šolarjev in okoli sto tujih turistov na mesec, na prve obiskovalce zdaj še čakajo in se bojijo, da bo tako vsaj še nekaj časa.

Muzej narodne osvoboditve Maribor
Andrej Petelinšek
Pokrajinski muzej Maribor
Andrej Petelinšek

Pogrešajo šolske skupine

O ponovnem ogledu razstav pa so na socialnih omrežjih in telefonu še pred odprtjem precej povpraševali obiskovalci Pokrajinskega muzeja. In čeprav drži, da so 5. maja lani sprejeli 43 obiskovalcev, od tega 16 domačih in 27 tujih, so se po dveh mesecih tihih hodnikov prvih devetih obrazov, od tega štirih tujcev, zelo razveselili.
V tem času so namreč tudi Pokrajinski muzej v preteklih letih tradicionalno obiskovale šolske skupine, tuji in domači turisti. Marca lani so tako zabeležili preko 4000 obiskovalcev in aprila 4647.

V galeriji načrti obrnjeni na glavo

Da bo ob odpiranju kulturnih ustanov potrebno potrpljenje, ker po hrani za dušo žal ni tako hrepenečega povpraševanja kot po Mc'Donaldsu, se zavedajo tudi v mariborski Umetnostni galeriji. "Vsekakor pa verjamemo, da ljudje pogrešajo ogled razstav v živo in da se bodo sčasoma spet znašli pri nas, med umetninami. Zato smo pripravili pester program in do 18. maja, ko je dan muzejev, ponujamo brezplačen vstop," pove Suzana Jerkovič.

Umetnostna galerija Maribor
Andrej Petelinšek

6000 knjig za 1700 bralcev

Čeprav so se v prvem tednu zaradi potrebnih prilagoditev na epidemijo v vseh enotah Mariborske knjižnice odločili za poletni urnik, so že v prvih dveh dneh 1700 bralcem izposodili skupaj okoli 6000 enot različnega gradiva, večinoma knjig, pa tudi vrnjenega, ki ga sortirajo po dnevih, da v karanteni "odleži" za en teden, je že za kakšne tri skladovnice.
Izposoja poteka brezstično, bralci naročijo gradivo po telefonu in ga prevzamejo v vrečki ob vhodu v knjižnico. Nad novimi pravili se nihče ne pritožuje. Prav nasprotno. "Zakaj bi me motilo? Če so se lahko knjižničarji navadili in cel dan preživijo pod maskami ter v rokavicah iz lateksa, ​se tudi jaz lahko ob vračilu knjig držim dogovorjenega termina in varnostnih napotkov," pove bralec Marko Kosi. "Presrečna sem, da sem končno lahko prišla. Seznam, ki sem si ga ves ta čas sestavljala, je namreč že nepregleden in enega sem celo založila," pa v smehu pove Marija Koletnik. Kot drugi bralci nekoliko pogreša le še rezervacije in naročila preko cobissa in seveda brskanje med knjigami po policah, a razume situacijo.

Nov teden, nove možnosti

Da je obisk v prvih dneh vendarle nekoliko pod pričakovanji, "saj smo računali na precej več bralcev. Telefoni so sicer v pogonu ves čas, a zaradi sistema naročanja, iskanja, pakiranja gradiva v vrečke in beleženja termina obiska za stranke, ki so naročila oddale, delo poteka bistveno počasneje. Tako za enega uporabnika porabimo toliko časa, kot smo v običajnih okoliščinah lahko za dva, celo tri," pa pove direktorica Mariborske knjižnice Dragica Turjak. Otroci in mladostniki so žal trenutno tudi redki obiskovalci, in če že so, potem zgolj vračajo gradivo, medtem ko ga starši enako pridno naročajo kot odnašajo.

V ponedeljek bodo v Mariborski knjižnici knjige spet izposojali pri pultu.
Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta