(FOTO) Nekdanje taborišče Stalag XVIII D v Mariboru: Vagon v spomin več tisoč padlim ujetnikom

30.09.2021 06:32
Ob 80. obletnici vzpostavitve nacističnih uničevalnih taborišč so v nekdanjem taborišču za sovjetske vojne ujetnike v Melju odprli razstavi v počastitev prezrtim žrtvam nacizma. Pripeljali so tudi obnovljen vagon Vlaka spomina
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Visoki gosti ob položitvi vencev žrtvam taborišča (z leve): Sergej Čerjonim, Jens Wagner, Timur Ejzanov, Borut Pahor in Saša Arsenovič 
Igor Napast

V muzeju Stalag G XVIII, ki je del Mednarodnega raziskovalnega centra druge svetovne vojne Maribor, so v spomin na 80. obletnico vzpostavitve koncentracijskih taborišč odprli razstavi Prezrte žrtve nacizma in Vlak spomina. Ob tem so pred muzej pripeljali vagon vlaka, ki je vozil ujetnike v taborišča. V njem so simbolično uredili razstavo.

V Melju umrlo pet tisoč sovjetskih ujetnikov

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, častni pokrovitelj projekta Vlak spomina, je v spomin žrtvam nekdanjega nacističnega taborišča v Melju položil venec. Položili so ga še kulturni ataše nemškega veleposlaništva v Sloveniji Jens Wagner, ruski veleposlanik v Sloveniji Timur Ejzanov in minister vlade Moskve za mednarodno sodelovanje Sergej Čerjonim. V imenu mariborske občine pa župan Saša Arsenovič. Prisoten je bil tudi predsednik Društva Slovenija-Rusija Saša Geržina.

Položitev venca 
Igor Napast

Direktor muzeja Janez Ujčič je v uvodnem nagovoru povzel pričevanje Johna Denverja, nekdanjega novozelandskega interniranca v taborišču, ki je iz njega dvakrat pobegnil. "Podatki zgodovinarjev pravijo, da je konec leta 1941 tukaj dnevno umrlo po več kot 70 ljudi. Tri mesece kasneje, ko je Denver drugič pobegnil iz tega taborišča, je bilo v ruskem lagerju od pet tisoč ujetnikov živih le še 27," je povedal Ujčič in dodal, da je celotno taborišče štelo 15 tisoč ujetnikov. Poleg sovjetskih ujetnikov, s katerimi je okupator ravnal najsurovejše, so bili tu internirani še britanski, francoski, novozelandski in avstralski vojni ujetniki. A ti so bili zaščiteni pod ženevskimi konvencijami, ki prepovedujejo streljanje vojnih ujetnikov. O vagonu Vlaka spomina je povedal, da ga ne bi bilo brez pomoči Slovenskih železnic, ki so ga prenovile in restavrirale, saj je bil med vojno prestreljen in uničen. "Tukaj danes stojimo kot navadni ljudje, ki jim je resnica ena največjih vrednost. Zapomnimo si to," je še dejal.

Igor Napast

Župan povedal osebno zgodbo

Mariborskega župana Arsenoviča je vagon oziroma vlak nagovoril na osebni ravni. Opisal je izkušnjo svoje družine, ki je bila internirana v Srbijo, od koder se dedek ni vrnil nikoli. "Izjemno sem ponosen, da imamo v Mariboru priložnost odzivati se na tragedijo druge svetovne vojne. Pričakujem, da bo center pripomogel pri ozaveščanju mladih, v upanju, da bomo zmogli napor sprave," je še dejal.

Obnovljeni vagon iz leta 1941, s kakršnimi so takrat prevažali vojne ujetnike v to taborišče v Melju 
Igor Napast

Veleposlanik Enjazov je izpostavil pomen ohranjanja spomina na žrtve nacizma: "Stalag nam daje vedeti, kako pomembno je nedopuščanje izkrivljanja zgodovinske resnice, ponarejanja dejstev in da moramo v kali zatreti vse poskuse rehabilitacije nacizma." Predsednik države Borut Pahor je na današnjem dogodku spomnil na trpljenje ujetnikov in vseh žrtev vojne ter izpostavil mirno reševanje sporov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta