(FOTO) Novi vitez krvodajalstva UKC Maribor: Stokrat je kri daroval Marko Kosi iz Miklavža

Jana Juvan Jana Juvan
21.12.2023 12:08

Na današnji krvodajalski akciji so v UKC Maribor gostili novega viteza krvodajalstva. Kri je že stotič daroval Marko Kosi iz Miklavža in tako pomagal okoli 500 ljudem.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Marko Kosi iz Miklavža je novi vitez krvodajalstva
Ukcm

Na današnji krvodajalski akciji so v UKC Maribor gostili novega krvodajalca stokratnika. Kri je že stotič daroval Marko Kosi iz Miklavža. Med darovanjem je povedal, da daruje štirikrat letno, darovalka pa je že mnoga leta tudi njegova žena, ki je pravtako darovala že 51 krat. Kot je znano, lahko ženske darujejo le trikrat letno oziroma na štiri mesece, moški pa vsake tri mesece oziroma štirikrat letno.

Prvič je Kosi kri daroval 1. avgusta 1985, na krvodajalski akciji v Selnici ob Dravi. "Šel sem poskusit, kako je. Če bom padel, me bodo tako dvignili," se zasmeje ob obujanju spominov. Obljublja, da bo kri daroval, dokler mu bodo zdravniki to dovolili. "Vem, kako se kri potrebuje. Mogoče jo bom jutri potreboval tudi sam," je še dejal. 

Za to plemenito dejanje in predanost so se mu v imenu vseh krvi potrebnih zahvalili zaposleni Centra za transfuzijsko medicino UKC Maribor in Rdečega križa Maribor.  "Mi vemo, da je december poseben mesec v koledarskem letu. Vsi v družbi takrat nekaj pričakujemo. Verjetno ne samo hrano in darila. Pričakujemo ljubezen, brez katere ni kvalitetnega življenja, saj že otrok odrašča v pravi ljubezni, da potem odraste v pravo osebo. To medsebojno človeško vrednoto širijo krvodajalci čez celo leto in lahko smo ponosni, da pomagajo našim bolnikom in rešujejo življenja. Od krvodajalcev se moramo marisikaj naučiti," je ob zahvali novemu vitezu krvodajalstva dejala zdravnica Erika Kavaš iz Centra za transfuzijsko medicino. 

Za to plemenito dejanje in predanost so se mu v imenu vseh krvi potrebnih zahvalili zaposleni Centra za transfuzijsko medicino UKC Maribor in Rdečega križa Maribor.
Ukcm

Sekretar mariborskega Rdečega križa, Metod Dolinšek, pa: "Stokrat je številka, hkrati pa potrditev tega, da ste vso življenje že zavesten krvodajalec, ki se zaveda, kaj pomeni, da lahko to nekomu drugemu reši življenje. Zavednosti si res želimo, saj le tako vemo, da bomo tudi jutri lahko imeli zadostne količine krvi. To pač ni blago, ki bi ga lahko pospravili v omaro za zaloge, ko jo bomo potrebovali. Potreba pa je velika. Ob nesrečah, pri zdravljenju različnih boleznih, operacijah," je povedal. Poudaril je, da s tem tudi marsikaterim mladim ljudem omogočijo dostojno življenje še veliko let. Statistično gledano stokratnik krvodajalec pomaga 500 ljudem, je še navedel Dolinšek.

Zadnja krvodajalska akcija v tem letu bo še v četrtek prihodnji teden. Vse, ki bi želeli darovati, prosijo, da se za termin dogovorite na telefonskih številkah Centra za transfuzijsko medicino UKC Maribor: 041 479 242 ali 041 320 796, vsak delovni dan od 7.00 do 15.00. Odvzemni čas v prihodnjem letu pa bo vsak ponedeljek in četrtek od 7.30 do 11.00 (v kolikor ni planirana terenska krvodajalska akcija), ob torkih pa od 7.30 do 17.00. Odvzeme bodo imeli tudi na Ptuju, ob torkih in četrtkih med 7. in 11. uro ter v Murski Soboti ob ponedeljkih in sredah med 7. in 11. uro.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta