(FOTO) Občinska slovesnost pred kulturnim praznikom: Biti kulturnik v Mariboru je čudno, a zanimivo

Jon Knez Jon Knez
07.02.2022 20:45

Slovesnost mariborske občine v počastitev slovenskega kulturnega praznika je minila v znamenju pronicljivega govora Roka Predina in zanimivih video projekcij

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Slavnostni govorec akademski slikar in režiser Rok Predin. 

Andrej Petelinšek

Občinska slovesnost pred Prešernovim dnevom je bila tokrat drugačna kot pretekla leta. Postregla je z video projekcijami mesta in posnetkom recitala Prešernove pesmi Neiztrohnjeno srce, v katerem so občani recitirali vsak svojo kitico. Opaziti je bilo tako kuharja, gasilca, upokojence, zdravstvenega delavca in druge, saj je, kot je sporočal posnetek, Prešernov dan kulturni praznik vseh Slovencev. 

Slednje je povedala tudi podžupanja mariborske občine Alenka Iskra, pristojna tudi za področje kulture. "Scenarij in režija proslave sta bila drugačna, kot smo ju pričakovali, a je vsebina segla globoko v srce. Kultura je del nas in tudi to je bilo eno izmed sporočil. Vidimo, da ne moremo delati razlik med ljudmi. Kultura ni samo za določene strukture, ampak je med vsemi nami," nam je po slovesnosti dejala Iskra in dodala, da si mesto prizadeva ohranjati kulturo in spodbujati dobre projekte ter kulturne ustvarjalce na samostojni poti.

Za glasbo je poskrbel Ana Kalan kvartet

Andrej Petelinšek

Letošnji slavnostni govorec je bil akademski slikar in režiser Rok Predin. "Na spletu sem preveril, koliko strani potrebujem za petminutni govor in piše dve. Mislil sem si, da mogoče lahko napišem eno in jo berem bolj počasi, po predinovsko," se je uvodoma pošalil. V nadaljevanju je povedal, da je biti kulturnik v Mariboru kot, da si riba v vodi. "Vsaj sladkovodna riba v slani vodi ali morska riba v reki. Tista riba v mulju, ki ima oči na eni strani glave. Čudno, ampak zanimivo in mestu primerno. Še golob, ki predstavlja svetega duha, je v grbu tega mesta obrnjen na glavo. Maribor je mesto, iz katerega je lepo oditi, je pa tudi mesto, v katerega se je lepo vrniti. Na lastni koži sem občutil kako resnična je zlajnana fraza, da lahko vzameš fanta iz Maribora, ne moreš pa vzeti Maribora iz fanta. Nekaj je namreč v vodi, ki jo tukaj pijejo doječe matere. Nekaj, kar ti kasneje v življenju onemogoča, da bi se v polni meri asimiliral kje drugje," je dejal v govoru.

Dodal je, da so mariborski kulturniki doživljenjsko zaznamovani in poklicani, da svojemu mestu nastavljajo ogledalo in mu dajejo glas. "Enkrat letno se na odrih prikažejo bolj ali manj zaslužni kulturni delavci kot govorci in ponavadi koga citirajo, povejo kakšen vic, potem pa opozorijo na splošno slabo stanje slovenske kulture in prevečkrat mačehovski odnos, ki ga ime do nje država. Sam se temu pridružujem," je še dejal govorec Rok Predin. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta