(FOTO) Rekordno poletje Zveze prijateljev mladine Maribor: Prošenj za letovanja otrok več kot ležišč

Tjaša Gajšek
31.08.2022 17:23

Z Neresno olimpijado na Trgu svobode se je Zveza prijateljev mladine Maribor poslovila od rekordnega poletja; velik problem ostaja pomanjkanje prostovoljcev.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Z Neresno olimpijado se je zaključil program Počitnice s prijatelji.
Igor Napast

Počitnice s prijatelji je poletni program Zveze prijateljev mladine Maribor, ki se vsako leto začne 24. junija, na prvi dan poletnih počitnic, in se tradicionalno zaključuje na njihov zadnji dan, z Neresno olimpijado na Trgu svobode, kjer so se otroci v grenko-sladkem vzdušju ob ustvarjalnih delavnicah in v športnih izzivih poslovili od poletja. V treh poletnih mesecih je ZPM izpeljal štiri glavne projekte; počitniško varstvo, delavnice, tematske in sredine izlete, dejavnosti za mladostnike ter počitniški finale.

Maribor: Tiskovna konferenca ZPM na Trgu svobode, kjer poteka tudi Neresna olimpijada -
Igor Napast

Prostovoljci ostajajo srce organizacije

Letošnjih 51 počitniških dni je otrokom v mestu preko ZPM prineslo 309 dejavnosti, povprečno šest na dan. Zabeležili so skupno 10.764 obiskov 675 različnih otrok, od tega je samo Dom ustvarjalnosti mladih naštel 6093 obiskov. 206 otrok med prvim in petim razredom je poletje preživelo v počitniškem varstvu (98 več kot lani), plačljivem programu, ki ga delno sofinancira Mestna občina Maribor, preostanek plačajo starši. Z letovanj v Poreču in na Pohorju so domov pripeljali 1803 otroke. Izpeljali so 122 letovanj, kar je več kot lani, 560 otrok je odpotovalo na zdravstveno letovanje, 1142 jih je letovalo s pomočjo sredstev Mestne občine Maribor, 200 otrok je na počitnice odšlo popolnoma brezplačno, preko programa Pomežik soncu. "Zapolnili smo vsa ležišča v vseh izmenah," je poudaril sekretar Božo Raušl, vsem željam letos niso mogli ugoditi.

Zveza prijateljev mladine je v počitniške aktivnosti vključila 675 otrok, več kot 1800 otrok je bilo na letovanjih, so povedali na tiskovni konferenci.
Igor Napast

Samo na letovanjih je sodelovalo 235 prostovoljcev, pri čemer je pomanjkanje prostovoljcev stalnica, s katero se v ZPM veliko ukvarjajo. "Vsi so dobrodošli," pravijo, "mladi in stari. Poseben problem po pravilu nastaja pri iskanju spremljevalcev otrok s posebnimi potrebami na letovanjih. "Zato smo sami in s pomočjo donatorjev tem otrokom s posebnimi sredstvi določili spremljevalce. Na razpisih ni nikoli možno dobiti sredstev za spremljevalce, kar je velik problem, saj je dejstvo, da moramo zato zmanjševati skupine na letovanjih," pojasnjuje Breda Krašna, sekretarka ZPM Slovenije.

Letovali tudi otroci iz Ukrajine

V svoje programe so letos vključili tudi več kot 200 otrok beguncev iz Ukrajine, za katere so zbirali dodatna donatorska sredstva. Na Pohorju recimo je letovalo devet ukrajinskih otrok, pri tolmačenju so pomagali prostovoljci iz Ukrajine. Tudi ukrajinski begunci so med tistimi otroki, ki jim ZPM že od 15. avgusta polni šolske torbe. Do zdaj so zbrali 50.000 različnih šolskih potrebščin.

Maribor: Tiskovna konferenca ZPM na Trgu svobode, kjer poteka tudi Neresna olimpijada -
Igor Napast
Maribor: Tiskovna konferenca ZPM na Trgu svobode, kjer poteka tudi Neresna olimpijada -
Igor Napast

Prvi september pomeni za ZPM pogled v prihajajoče projekte. Letošnja novost je pravljični dan, s katerim se bodo 16. septembra v Domu ustvarjalnosti priključili nacionalnemu mesecu branja. V tednu otroka, letošnji naslov je Skupaj se imamo dobro, ambasador bo Nipke, se bo odvil tudi že 20. bralni maraton. Že 40. zapored pa se bodo med seboj pomerili mladi raziskovalci. Znova bo zasedal Otroški parlament, letos so si osnovnošolci kot temo za razpravo izbrali duševne stiske. Na natečaju Evropa v šoli pa bodo otroci letos razmišljali o temi Vojna in mir.

Maribor: Tiskovna konferenca ZPM na Trgu svobode, kjer poteka tudi Neresna olimpijada -
Igor Napast
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta