(FOTO) Sejem zimske športne v Mariboru: Kaj se predaja in kaj kupuje?

Jana Juvan Jana Juvan
18.11.2023 15:31

Do konca dneva bo v medetaži nakupovalnega centra Europark tradicionalni sejem rabljene smučarske opreme.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Obiskovalci lahko največ izbirajo med otroško smučarsko opremo
Sašo Bizjak

Ljubitelji zimskih športov so znova napolnili rdečo medetažo v Europarku. Drugi dan že tam poteka sejem rabljene zimske opreme, ki ima v Mariboru že 32-letno tradicijo. Palice, pancerje, čelade, smučke, dres ... Karkoli za smučanje, deskanje, sankanje ali drsanje so iskali obiskovalci, ki so se smukali okoli otočkov z opremo. Tam so tako prodajalci, ki se s tem ukvarjajo poslovno - kupujejo in preprodajajo opremo naprej - na drugi pa kdorkoli, ki je želel svojo opremo prodati naprej. 

Prodajajo lahko tudi komisijsko

 Bojan Šušteršič iz agencije Mopa, ki vsako leto prireja ta zimski sejem, nam v gostinskem kotičku, ki tudi ne sme manjkati na sejmu, ob kavici pripoveduje o začetkih sejma. Prve sejme so imeli v Restavraciji Center, potem na mariborskem sejmišču v Dvorani Center, kasneje pa pred nekdanjo športno trgovino Giga sport. V Europarku so zdaj že sedmo leto. "Sejem je širši pojem. Ne gre samo za rabljeno, ampak tudi novo, s sejemskim popustom. Tukaj za to poskrbi Hervis. Ostali pa lahko prodajajo sami, pri preprodajalcih ali komisijsko. To pomeni, da lahko nekdo, ki ne želi sam prodajati, pusti tukaj in mi prodamo za njih. Skupaj določimo ceno in na koncu nam ostane 25 odstotkov provizije, če se izdelek proda," razlaga Šušteršič. Imajo pa tudi kotiček, kjer lahko kdo pusti opremo, ki jo želi podariti. Šušteršič pove, da gre predvsem za kakšne starejše "sulice", ki pa so še kako dobre za izdelavo poka ali pležuha. Ali pa za nekoga, ki si opreme ne more privoščiti oziroma bi želel najprej le poskusiti, če je smučanje sploh za njega. 

Bojan Šušteršič, Mopa
Sašo Bizjak

Na idejo sejma je Šušteršič prišel, ko je vodil Smučarsko šolo Branik. Prvi sejem je bil na Trgu Svobode. "To je bil čas Bojana Križaja in smučarske evforije. Oprema se je takrat zelo iskala. Na Pohorju smo imeli tedensko po tisoč tečajnikov! Izbira opreme je bila pa manjša. In več smučarjev," pripoveduje, zakaj je bil sejem takrat še toliko bolj nepogrešljiv. V koronskih letih je opazil precejšen upad interesa, letos pa je znova obisk sejma boljši, ocenjuje. "Na spletu ne moreš poskusit opreme. Vedno je bolje poskusit. In tukaj je na kupu več različnih modelov," zagovarja Šušteršič prednosti sejemske prodaje pred spletno.  Meni, da se bo na sejmu v obeh dnevih (začel se je že v petek) obrnilo okoli 5000 kupcev. 

Največ ponudbe za otroke 

Največ ponudbe na sejmu je za otroke. Ti seveda opremo hitro prerastejo, zato je nakup rabljene še toliko bolj smiselen, se strinja Bojan iz Maribora, ki je za sina prišel kupiti pancerje. "Imamo nekaj za zamenjat," pokaže na vrečko, v kateri so smučarski čevlji, ki jih je sin že prerastel. Zdaj bosta vzela kakšno številko večje, da bodo za celo sezono, pripomni. 

Po otroško opremo sta prišla tudi sedemletna Maruša in devetletni Brin. Maruša pove, da išče leki palce. "Take, 90. Ampak imajo tukaj samo te zvite in ni moje velikosti. Sva jih pa z mamico našli v eni trgovini in greva potem tja po njih," nam zaupa deklica, ki hodi tudi v smučarsko šolo in že komaj čaka na prvi sneg. Njen starejši brat se je med tem zagledal v smučarski tekmovalni dres, ki je visel zraven nas. Gre v dresu hitreje? "Kakšno stotinko, dve," oceni poznavalsko Brin, ki smučanje tudi trenira. Sicer je zase iskal smučke, ampak pravih na sejmu ni našel.    

Da išče atomic smučke, ki si jih želi, pa nam pove Milan iz okolice Maribora, ki pogosto smuča, saj ima vsako leto tudi sezonsko karto za Pohorje. "Bomo videli, če bo kaj snega!" pripomni. Cene na sejmu se mu zdijo primerne, opreme pa na izbiro tudi precej. "Tričetrt opreme je v kar dobrem stanju," oceni. 

Obiskovalci lahko največ izbirajo med otroško smučarsko opremo
Sašo Bizjak
Sašo Bizjak
Sašo Bizjak

Svoj kotiček za prodajo opreme, ki je več ne potrebujejo, je našla tudi Marjetka iz Maribora. "Vsi smo kar strastni smučarji. Otroci seveda prerastejo stvari, a je lepo ohranjeno. Iz prve roke, torej. Teh stvari ni nosilo več ljudi kot recimo pri tej opremi od preprodajalcev, kjer so šli lahko pancerji že preko več nog," razmišlja o prednostih svoje opreme. Zagovarja pa miselnost, da moraš za smučanje imeti res kvalitetno opremo. Pričakovala je sicer večji obisk, a pove, da jim je uspelo že nekaj stvari prodati in so s tem tudi zadovoljni.  

Med prodajalci, ki ponujajo večjo količino izdelkov, srečamo Jožico Smrke. Z možem sta bila ena prvih prodajalcev na tem sejmu in se seveda vsako leto vračata, obiščeta pa tudi nekatere druge sejme po Sloveniji. Imata precej rednih strank, ki vsako leto prinesejo opremo, ki so jo otroci prerasli in jo z nekaj doplačila zamenjajo za novo. Oni pa nato vsak prinešen kos očistijo, nabrusijo, namažejo oziroma servisirajo, zagotovi.  

Sašo Bizjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta