(FOTO) Specialni olimpijci na belih strminah: "Ljudem želimo pokazati, da ni noben bavbav, če je kdo drugačen"

Jon Knez Jon Knez
10.03.2022 18:45

Okoli 55 oseb z motnjami v duševnem razvoju se je spuščalo po strminah na Treh kraljih, kjer so tekmovali v alpskem smučanju. Enim je bilo pomembno zmagati, drugi pa zgolj družiti se

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Specialni olimpijci, osebe z motnjami v duševnem razvoju, so se po dveh letih ponovno lahko spustili po smučarskih progah in tekmovali v disciplinah alpskega smučanja. Danes je bilo na Treh kraljih nad Slovensko Bistrico okoli 55 smučarjev iz vse Slovenije, ki so se pomerili v treh disciplinah - začetnem, lažjem in težjem veleslalomu. Tekmovanje je v sodelovanju z Nacionalnim komitejem Specialne olimpijade Slovenije organiziral Center Gustava Šiliha Maribor. Alpsko smučanje je ena od 12 disciplin, v katerih specialni olimpijci tekmujejo v Sloveniji. Slogan specialnoolimpijskega gibanja se glasi "Pustite mi zmagati, če pa ne morem zmagati, naj bom pogumen v svojem poskusu." Obiskali smo jih na Treh kraljih, kjer so slogan večkrat potrdili.

"Biti drugačen ni bav bav"

Ljubo Miličević: "Tekmovalci v športu uživajo. S tem okolici pokažejo, da so tudi oni sposobni rezultatov"
Andrej Petelinšek

"Tekmovanje je zaključek treningov. Tekmovalci v športu uživajo. S tem okolici pokažejo, da so tudi oni sposobni rezultatov. Med njimi je tudi veliko tekmovalnosti, včasih še preveč," je povedal Ljubo Miličevič, predsednik Specialne olimpijade Slovenije, ki je na cilju najlažje proge meril čas. "Ljudem želimo pokazati, da ni noben bavbav, če je kdo drugačen. To je poslanstvo," doda.

Andrej Petelinšek

Povedal nam je, da je za specialne olimpijade značilno, da se medalje podeljujejo po skupinah in da, čeprav tekmuje največ mladih, starostne omejitve ni. "Bistvo ni le tekma, ampak predvsem druženje. Tudi sistem imamo naravnan tako, da se komplet medalj deli na največ osem tekmovalcev, ki smučajo v skupini. Priznanj in stopničk so tako deležni vsi. Prvi trije prejmejo medalje, preostalih pet pa trakove," je povedal in zapisal čas tekmovalca, ki je prečkal ciljno črto. Prejšnja leta je bilo veliko več tekmovalcev, zaradi kovida jih je letos manj, so pa prišli iz dvanajstih zavodov po Sloveniji, največ je bilo "domačinov" iz Centra Gustava Šiliha.

Približno pol kilometra stran, na zahtevnejši progi, je bilo bolj živahno. "Tekmovalci zelo uživajo, veseli so, da se lahko spet družijo in tekmujejo. Koristno izrabijo prosti čas," je ob pogledu na vrsto za vlečnico razlagala Helena Gril, vodja tekmovanja. Da je odziv tekmovalcev dober, meni tudi učiteljica Nika Šuc. Povedala je še, da je najštevilnejša skupina za lažji veleslalom. "Pomembno jim je, da tekmujejo in da se družijo. Številke, vratca in cilj so jim razburljivi in so se hitro vživeli v tekmo," je dodala.

Spretno so premagovali vratca, diskvalifikacij ni bilo. 
Andrej Petelinšek
Andrej Petelinšek

Tekmoval tudi svetovni prvak

Skupina tekmovalcev, ki je čakala na drugo vožnjo, je bila zelo zgovorna. Lars je pričakoval medaljo. "Tekmovanje je super, tudi drugače zelo rad smučam. Proga je dobra, še bolj sem pa vesel, da bomo s prijatelji dobili medalje," je bil zgovoren. Mark je dodal, da jim je šlo na roko krasno vreme. "Najboljše je, ker se s prijatelji skupaj spuščamo po progi. Tudi če ne bom prvi, bom zadovoljen, da sem sploh sodeloval. To je najpomembnejše. Obožujem šport in smučanje je posebna strast. Po navadi smučam na Krvavcu, danes pa na Pohorju - najlepšem slovenskem hribu," je bil dobre volje Mark. Žan se je boril za zlato medaljo, saj je, kot nam je povedal, tekmovalne narave. "Pogoji so odlični. Prišel sem s prijatelji, ampak na tekmi grem na polno. Vse za medaljo," je bil optimističen. Med tekmovalci je bil tudi Mariborčan Bojan Alijaj, svetovni prvak v specialnem smučanju. Z vodilnim rezultatom po prvi vožnji je bil zadovoljen. "Mislim, da bom obdržal vodstvo in zmagal. Peljal sem dobro. Pri takšnih tekmovanjih mi je pomembno vse. Od druženja do rezultata," je povedal Alilaj, ki bi moral na svetovno prvenstvo v Rusijo, vendar je bilo zaradi vojne v Ukrajini odpovedano.

Andrej Petelinšek
Andrej Petelinšek

Želijo si še več takšnih dogodkov

Ravnateljica Centra Gustava Šiliha Milojka Sevšek je dejala, da jim takšni dogodki prinašajo prepoznavnost, za katero se trudijo. "Želimo se čim bolj vključevati v okolje. Kot šola in center organiziramo številne dogodke, letos je to že tretji. Za to so najbolj zaslužni naši zagnani zaposleni. Naše uporabnike spodbujamo pri raznih aktivnostih in druženju, sploh po dveh koronskih letih. Želimo si še več takih dogodkov. Energije imamo dovolj, znanja pa tudi."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta