(FOTO) Spominski dan Mestne občine Maribor: Mestne zgodovine ni brez Slomška in Maistra

03.09.2021 20:13
Mestna občina Maribor je s spominsko slovesnostjo obeležila obletnico selitve lavantinske škofije iz Št. Andraža v Maribor.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Maribor: slovesnost ob spominskem dnevu Mestne občine Maribor – prenosu škofijskega sedeža v Maribor, ki bo v petek, 3. septembra 2021, ob 18. uri v Viteški dvorani mariborskega gradu, Grajska ulica 2. - Avtor: Igor Napast (foto: Igor Napast)
Igor Napast

Mestna občina Maribor je s slovesnostjo obeležila spominski dan ob obletnici prenosa škofijskega sedeža v Maribor. S slovesnostjo, ki je potekala v Viteški dvorani mariborskega gradu, so se spomnili pomembnega dogodka, ki je zaznamoval mariborsko mestno zgodovino. Povezovalec programa, zgodovinar in novinar Stane Kocutar, je uvodoma predstavil zgodovinski pomen škofa Antona Martina Slomška. Povzel je besede literarnega zgodovinarja dr. Franceta Kidriča, ki je Slomška označil za največjega slovenskega škofa za slovanskima apostoloma Cirilom in Metodom. Nadalje je citiral besede teologa in zgodovinarja dr. Franca Kovačiča, osrednje osebnosti znanstvenega Maribora prve polovice 20. stoletja, ki je zapisal, da je bil prenos škofije v Maribor čin krščanske pravičnosti.

Zbrane je nagovoril tudi mariborski župan Saša Arsenovič. V govoru je dejal, da so za velika dejanja potrebni vizija, odločnost, pogum in predvsem povezanost okolja. "Imam občutek, da se moramo tudi danes v državi med seboj povezati in se zavedati, da je sever Slovenije, za katerega so se v preteklosti mnogi borili, ekonomsko izjemno izpostavljen. Zelo sem vesel, da smo v mestu z občino povezali tako gospodarstvo kot univerzo. Skupaj gremo višje, tja, kamor si vsi zaslužimo," je še dejal župan.

Zbrane je pozdravil tudi župan Saša Arsenovič.
Igor Napast

Slavnostni govornik, teolog dr. Vinko Avguštin Škafar, je v govoru predstavil zgodovinsko ozadje prenosa škofije. "Prenos škofijskega sedeža v Maribor je Slovence na Štajerskem združil v enotno škofijo. To je prineslo tudi druge ugodnosti. Kmalu so bile v Mariboru ustanovljene prve visoke šole," je dejal in dodal, da bi bilo v Mariboru po prvi svetovni vojni veliko težje vzpostaviti slovenstvo, če ne bi imeli lastne škofije. "Veliko težje bi pristopili k državi in kasneje Kraljevini SHS," je še povedal.

Maribor: slovesnost ob spominskem dnevu Mestne občine Maribor – prenosu škofijskega sedeža v Maribor, ki bo v petek, 3. septembra 2021, ob 18. uri v Viteški dvorani mariborskega gradu, Grajska ulica 2. - Avtor: Igor Napast
(foto: Igor Napast)
Igor Napast

Kot najbolj zaslužna za mesto Maribor je izpostavil škofa Slomška in generala Rudolfa Maistra. "Mestne zgodovine ni možno pisati brez njiju," je poudaril Avguštin Škafar. Kot pomemben mejnik je izpostavil še dogodek izpred 22 let, ko je takratni papež Janez Pavel II. Slomška razglasil za blaženega. "Gre za velik dan. Takrat je bila Slovenija znova na svetovnem zemljevidu," je dejal.

Mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl in nekdanji celjski škof Stanislav Lipovšek.
Igor Napast

4. septembra 1859 je takratni lavantinski škof Anton Martin Slomšek dosegel, da se je sedež škofije prenesel iz Št. Andraža v Labotski dolini v Maribor. S tem je dosegel preureditev škofijskih meja in selitev sedeža je bila ena od pomembnih in daljnosežnih odločitev. V kasnejših letih je potekala še nova razmejitev škofij na Koroškem in Štajerskem. Leta 1924 je Vatikan izločil lavantinsko škofijo iz salzburške metropolije in jo neposredno podredil sebi. Leta 2006 se je mariborska škofija razdelila na tri dele, Celje, Mursko Soboto in Maribor. Slednja se je preoblikovala v nadškofijo.

Igor Napast
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta